Így tudsz segíteni, ha bántják a gyereket az óvodában

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét bántják, zaklatják vagy gúnyolják az óvodában. A szülők feladata odafigyelni arra, hogy ezeket az érzelmileg megterhelő helyzeteket hogyan éli meg a gyerek.  


Nagyon fontos szerepe van a nevelésnek

A gyerekek közötti piszkálódás megtapasztalása segít abban, hogy a gyerek megtanuljon a későbbiekben helytállni a nehezebb élethelyzetekben. Azonban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermek ezeket a helyzeteket hogyan éli meg. Ha érzékelhető, hogy nemcsak játékos piszkálódásról van szó, hanem bántalmazásról, akkor a problémát azonnal meg kell oldani. Ez pedig nemcsak az óvónő dolga, a szülőnek is a feladata.
 
Nagyon fontos szerepe van a nevelésnek abban, hogy a gyermek ne váljon áldozattá. Továbbá abban is fontos szerepe van, hogy ne nézze tétlenül, ha valamelyik társát bántják. Ennek a szemléletformálásnak már óvodáskorban nagy jelentősége van. A szülőnek nemcsak a szemléletformálásban van nagy szerepe, hanem abban is, hogy hogyan kezeli a kialakult helyzetet, ha kiderül, hogy bántják a gyereket az óvodában. A szülőnek érzelmileg is jelen kell lennie a gyermek életében, hogy tudja, bármikor fordulhat a szüleihez.

A bántalmazást nem szabad elbagatellizálni

Milyen jelei lehetnek a bántalmazásnak a gyermeken? Többek között zárkózott, szomorú és szorongó lesz, nem akar óvodába menni, nincsenek barátai, valamint sokszor fáj a feje és a hasa. Gyakran előfordul, hogy a bántalmazott gyermek alvási és evési szokásai is megváltoznak.
 
A gyermek viselkedése és hangulata sok mindent elárul. Amennyiben magától beszámol arról, hogy bántják, nem szabad várni, azonnal fel kell keresni az óvónőt, és megbeszélni a kialakult helyzetet. Az óvónő megfelelő szakembert, gyermekpszichológust ajánl, ha szükségesnek gondolja.
 
Ha a gyermek nem beszél magától a kialakult helyzetről, akkor érdemes nyugodt környezetben, nagyon kedvesen kérdezgetni a társairól. Ha továbbra sem akar beszélni a vele történtekről, akkor meg lehet kérni, hogy rajzolja le, hogy mi történt vele az óvodában. 
 
A rajzolást követően, pedig meg lehet kérni, hogy mesélje el, hogy mit ábrázol az alkotása. Ha a gyerek nem akar róla beszélni, bezárkózik, akkor az gyanús lehet, érdemes szakemberhez fordulni. A szülőnek azonnal jeleznie kell az intézmény irányába, ha bántalmazzák a gyermekét az óvodában.
 
A bántalmazást nem szabad elbagatellizálni, beszélni kell róla. A kevésbé súlyos és a súlyos helyzeteket egyaránt komolyan kell venni, ugyanis mindegyik komoly szenvedést okoz a gyermek számára. A beavatkozásra feltétlenül szükség van, hiszen csak így érhető el, hogy a bántalmazó változtasson a magatartásán, és a bántalmazott ne éljen tovább félelemben.
S. Dóra , 2022. december 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?