Itt a farsang, áll a bál!

Ha a kanál nem is keringőzik, az egyszeri anya fejében megteszik helyette a gondolatok, ötletek. Minek öltözzön a gyerek? És ha már megvan a nagy ötlet, akkor irány a jelmezkölcsönző, vagy vásároljunk kész jelmezt, esetleg vegyük elő meglévő vagy csak nyomokban fellelhető kézügyességünket, és kezdjünk saját jelmezt készíteni? Már az első kérdés is elég problémát jelenthet, legalábbis nekem az a tapasztalatom, hogy a gyerek kb. naponta ötször meggondolja, éppen aktuálisan minek kíván beöltözni a nagy napon.

Nem emlékszem, vajon kislány koromban én is hasonló rapszodikussággal traktáltam-e ötleteimmel anyámat, de arra igen, hogy az egyik óvodai farsangon én Piroska voltam kiskosárral, az öcsém meg róka, félrecsúszott farokkal és fülekkel – és mindezt anyám kreálta maga, otthon. Megvarrta – pedig egyetlen olyan emlékem sincs, mikor varrt volna. Ahogy pörgetem az agyam a régi farsangokon, úgy rémlik, legtöbbünk házi készítésű jelmezekben pompázott még az iskolában is: pólyásbaba, cowboy, tévé, robot, ősember és mindenféle elképesztő ötlet képviseltette magát a zajos csoport és osztályteremben.


Szülőként viszont azt tapasztalom, sokan inkább a kölcsönzőket veszik célba – nem véletlen, hogy ilyenkor már teljesen megcsappan a készletük -, vagy valamelyik hipermarket akciós késztermékét választják. Az óvodai csoportban a gyerekek fele kész jelmezben pompázott, annak ellenére is, hogy az óvónénik kifejezetten kérték a szülőket, hogy szánják rá az időt a közös jelmezkészítésre.

Nálunk a gyerek elképesztő fantáziával bombáz már a farsangot megelőző egy hónapban. Mindig meg szoktunk állapodni egy határidőben, amire el kell döntenie, mi akar lenni - de persze, nem árt, ha van a talonban még néhány ötlete, hátha a béna anyja képtelen az áhított első ötlet kivitelezésére. Eddig volt már tigris, tavirózsa, tűz, rocker lány, és persze, balerina is.

Nem vagyok különösebben jól ellátva ügyességgel, de ezeket még nekem is sikerült megcsinálni. Pedig a varrás sem tartozik a készségeim közé, viszont van ragasztópisztolyom meg textilragasztóm, hogy azok milyen jól tudnak jönni. Sokszor a jelmez megvalósítására csak egy délutánom van, de azt nagyon élvezzük a gyerekkel, még ma is emlegeti, mikor a tigrisjelmezhez vett narancssárga harisnyát fel kellett húznia, és én a lábán kifeszült harisnyára festettem rá textilfilccel a tigriscsíkokat, majd utána röhögtünk, hogy a harisnyán átütött cucc még sikálással sem jön le.

Egyik-másik jelmez kifejezetten jól sikerült, mások csálék és esetlenek lettek szerintem, de a gyerek örült nekik és boldogan feszített bennük az ünnepen. Már alig várja, hogy a hétvégén elkészítsük a tornádó-jelmezét.

A nagy napon egyébként én annyira szeretek nézelődni a többi gyerek között. Egyfelől jó látni, mennyire beleélik magukat a szerepükbe, másfelől még ma sincs hiány az egetrengető ötletekből. A kedvencem pl. az a kisfiú, aki Mehemednek öltözött egy alkalommal, és akinek a jelmezében sokkal több ötletesség volt, mint amennyi munka – amit lehetett, az otthon található cuccokból szedtek össze hozzá. A kezében meg ott volt egy plüsstehén. Én meg fülig érő vigyorral dolgoztam utána végig a napot.

Sk jelmez, kölcsönzött vagy vásárolt – mibe öltözik nálatok idén a gyerek?

Szilágyi Diána , 2011. február 18.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(20 hozzászólás) 

2011 02 28. 15:03
Nálunk kitört a hercegnő láz és engedve kérésének ajándékba kapott kész jelmezbe volt. Ez volt a vágya, én engedtem neki.
→ válasz erre
2011 02 28. 20:54
Enyémek még kicsik és a csanában nincs beöltözős farsang. Közösen készítenek egyszerű kis álarcokat, azokkal buliznak egyet délelőtt. Majd jövőre az oviban meglátjuk, mi a divat...több helyen láttam már, hogy a kicsik és a középsősök nem öltöznek be, csak a nagycsoportosok. Jelmezt készíteni szerintem sem pénz kérdése, kell egy jó 5let és némi gondolkodás, idő...
→ válasz erre
2011 03 07. 16:18
Én nem szeretem a vásárolt/kölcsönzött jelmezeket, semmi kreativitás nincs benne. 1 éves a kisfiam, a házi farsangon almás pitének öltöztettük (almás fejdísz és egy nagy pite a nyakába akasztva). Volt sikere.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (20) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó