Játéközön vagy családi nyaralás? A szakértők szerint EZ a jobb választás

Míg a játékokat „csak” meg kell venni, addig az utazásokat meg kell szervezni, érdemes felkészülni rájuk, néha a kicsikkel nem is könnyű mindezt megoldani, ráadásul többe is kerülnek – viszont pótolhatatlan hatásai lesznek a gyerekekre!

Játéközön vagy családi nyaralás? A szakértők szerint EZ a jobb választás

Tévhit, hogy a kisgyerekekkel felesleges utazni: a kiruccanások ugyanis nagyon fontosak a gyerekek életében. Nem baj, ha csak 1-2 napos utazásokról van szó, de a szakértők szerint a szülők jobban járnak, ha ilyesmiket szerveznek, mintha halmozzák a játékokat, amikre 1-2 hét után a legtöbb gyerek úgyis ráun.

,,A családi elutazásokat a gyerekek akkor is értékelik, amikor megtörténik a dolog, de későbbre is raktároznak el a történtekből a memóriájukban” 

– vallja Oliver James pszihológus. Közös jégkrémezések, beszélgetés semmiségekről, együtt lenni – ezek fontos dolgok a gyerekeknek.

Sőt, az agy fejlődésére is pozitívan hat az utazás, állítja Margot Sunderland gyerekpszihológus, hiszen az új impulzusok, élmények, tapasztalatok erősítik és fejlesztik azt, hogy a kicsik jobban megtalálják a helyüket a társadalomban, és javítják a kommunikációs képességeiket is. Gondolj csak bele: együtt kirándul a család, medencéznek, sétálgatnak, este szalonnát sütnek: ezek mind csodálatos dolgok a gyerekek számára.

Dr. Sunderland szerint a kiruccanások során szerzett élmények segítenek abban, hogy a gyerekek például jobban tudják kezelni a stresszt, ügyesebben koncentráljanak, könnyebben tanuljanak meg dolgokat, és fizikailag és mentálisan is erősebbek lesznek. Sőt, állítólag a környezet megismerése az intelligenciát is jelentősen javítja. Egy néhány évvel ezelőtti felmérésből is az kiderült, hogy azok a gyerekek, akit sokat utaznak a szüleikkel, az iskolában is jobban teljesítenek.

Persze ne hidd, hogy csakis a méregdrága nyaralások számítanak: a gyakori kirándulások, a gyerekek korának megfelelő programok, helyszínek megismerése mind pozitív hatásokkal bírnak. A kicsiket még városnézés helyett érdemes olyan helyekre vinni, ahol a környezetüket ismerik meg jobban: vízpartra, erdőbe, hegyekbe, hiszen számukra kifejezetten érdekes és izgalmas a szokásostól eltérő vidékek megismerése.

Ha teheted, utazzatok többet a gyerekekkel, akár a téli hónapokban is!

 

Barbara , 2019. november 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó