Jogosítványt a gyerekneveléshez?

Egy amerikai mosodában történt az az eset, amit tegnap este már a híradók is leadtak: az apa heccből, vagy hogy ráijesszen a páréves gyerekre, kapta és bependerítette fiát az egyik mosógép dobjába. Majd az ajtót is rázárta. Csak azzal nem számolt, hogy az ajtó ilyen esetben automatikusan zár és a mosási program elindul. A dobban nyilván halálra váltan kuporgó gyerekkel együtt.

Persze rögtön megpróbálták leállítani a gépet, és amikor nem sikerült, akkor egyből rohantak segítséget kérni a személyzettől. Végül a mosógép csatlakozóját kihúzva és a személyzeti kulccsal felfegyverkezve menekítették ki a gyereket a gépből, akinek szerencsére kutya baja nem lett néhány horzsolástól és az ijedtségtől eltekintve.

Nem tartom magam ítélkezős embernek, de ilyenkor bennem is felhorgad a totális felháborodás és bizony elhagyja a számat az a bizonyos mondat: minek az ilyennek gyerek? Hát komolyan eszébe sem jutott, hogy ebből komoly gond lehet? Hogy komolyan veszélyezteti a gyerek testi épségét, netán életét?

És nem egyedi az eset: számtalanszor hallunk olyan történeteket, amikor az egyébként gyerekét nagyon is szerető szülő valami totális esztelenséggel és meggondolatlansággal sodorja veszélyhelyzetbe a magzatát. Például amikor a szülők egy vidéki állatkertben megengedték a gyereknek, hogy bemásszon a fekete párduc kifutójától biztonságos távolságot nyújtó korlát mögé egy fotózás erejéig – és a párduc kapva kapott az alkalmon, megragadta a gyereket, aki élete végéig kénytelen majd együtt élni ezzel az emlékkel és a megmaradt sérüléseivel.

De hasonlóképpen gondolkodom azokról a szülőkről is, akik például úgy indulnak útnak gyerekkel a kocsiban, hogy nem kötik be a gyereket a biztonsági gyermekülésbe. Sokszor hallom ilyenkor azt az érvet a rövidebb távolságokra induló szülőktől, hogy „de hát csak ide megyünk a sarokra!”. Ám ez nem mentség, szerintem. Mert addig is történhet bármi, belénk hajthat valaki, felborulhatunk stb., és ha a gyereknek mégis baja esik, akkor hogyan fog a szülő elszámolni a lelkiismeretével? A hosszabb útra imígyen indulókat meg hagyjuk is.

Nem vagyok híve annak sem, amikor a szülők vastagon vattába csomagolják a gyereküket – szerintem ezzel is rengeteget lehet ártani, a gyerek önbecsülése, önbizalma és egészséges biztonságérzete bánhatja. Azzal is tisztában vagyok, hogy balesetek ott is megtörténnek, ahol a szülők tényleg igyekeznek a szemüket a gyereken tartani. De azért az a normális, hogy a felnőtt felelősen végiggondolja egy adott helyzet lehetséges körülményeit, nem? Ha ott van a korlát, nyilván nem véletlen, nem engedem a ragadozóhoz közel a gyereket. És mivel a mosógép a ruhák mosására való, eszembe sem jut belegyömöszölni a kölköt.

Amikor tudatosan, heccből, nemtörődömségből, félreértelmezett vagányságból kerül egy gyerek ilyen helyzetbe, mindig eszembe jut az a mondás, miszerint az autóvezetéshez bezzeg szükség van a jogosítványra, gyereket viszont bárki vállalhat. Ahogy az is, hogy az örökbefogadásra készülőknek hányféle teszten és vizsgálaton kell bizonyítaniuk a rátermettségüket, felkészültségüket, mielőtt egy gyereket a gondjaikra bíznának, és később is fokozottan figyelik a tevékenységüket. Ellenben ha sikerül saját gyereket vállalni… A gyerekvállalás-nevelés alapból nincs jogosítványhoz kötve. Pedig időnként úgy érzem, nem ártana. Ti mit gondoltok erről?

Szilágyi Diána , 2012. május 23.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(10 hozzászólás) 

2012 05 25. 21:34
Az biztos, hogy az idióták ettől nem "javulnak" meg, nem is róluk beszéltem. Hanem az amúgy jóindulatú, de butákról. Megdöbbentő, hányan cselekednek marhaságokat, pusztán tudatlanság miatt. Az utóbbi időben, különböző témákban, sokszor szembesülök ezzel. Szerintem meglepően sokan eszmélnének :-)
→ válasz erre
2012 05 28. 10:55
Én viccen kívül : vizsgához,pszichológiai alkalmasságihoz,érettségihez,korhoz !!! kötném a gyermekvállalást.
Nagyon sok probléma megszűnne.

Mondjuk én a vezetéshez a jogosítványt se adnám ilyen könnyen.
→ válasz erre
2012 05 28. 10:58
A videón szereplőknek meg 5 év börtönt.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (10) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó