Meg lehet jósolni a kisbaba szemének színét?

Mi a genetika szerepe a baba szeme színének alakulásában? Meg lehet jósolni, hogy majd milyen színűek lesznek végül? Igaz, hogy később is megváltozhatnak? Nézzük sorban a válaszokat!

Az újdonsült szülők sok időt tölthetnek csecsemőjük szemeiben gyönyörködve - és gondolkoznak el azon, vajon milyen színűek lesznek azok. Marad-e olyan, amivel születtek, vagy később megváltoznak? Megkérdeztünk szakértőket, hogy válaszolni tudjunk minden, a babaszem színére vonatkozó kérdésre.

Meg fog változni a kisbabám szemének a színe?

Lehetséges. A legtöbb világosabb bőrű csecsemő kék vagy szürke szemmel születik, közülük egyesek szemszíne kék vagy szürke marad, míg másoké az idő múlásával fokozatosan zöldre, mogyoróra vagy barnára változik. A sötétebb bőrű csecsemők többsége sötétebb szemű (barna) marad.

Mi határozza meg a baba szemének színét?

A szem színes része, az írisz, ami egy melanin nevű fehérjét tartalmaz - ugyanazt a fehérjét, amely befolyásolja a bőr színét is. A melanin speciális melanocitáknak nevezett sejtekből épül fel. Ahogy a csecsemő fejlődik, cseperedik, a melanociták reagálnak a fényre és melanint termelnek. Ha több a melanocita, a szem sötétebb színű lesz. Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy az íriszben valójában nincsenek kék vagy zöld pigmentek, viszont az írisz hátsó rétege mindenkinél tartalmaz melanint. A barna szemű embereknél is van némi melanin az írisz elülső rétegében, de ebben az esetben több fényt nyelnek el, ami miatt az írisz barna színűvé válik. A kék, szürke vagy zöld szemű embereknél alig vagy egyáltalán nincs, a mogyoró színű szemek (zöld és barna kombinációi) kis mennyiségű melanint tartalmaznak az írisz elülső rétegében.

Baba szemszínének változása

A baba szemének a színe az első hat hónap során változik - mondja Kirsten North, optometrista. "9-12 hónapos korra a csecsemők többségénél kialakul a végleges szemszín, de a gyerekek kisebbségénél azonban még tovább sötétedhet, egészen öt-hat éves korig." Ha melanin adódik az íriszhez, a szín kékről vagy szürkéről zöldre vagy mogyoróra, majd barnára változik. "Azon a ponton áll meg a folyamat, ami a kicsi génjeibe van kódolva." A sötétedés fokozatos, és az egész íriszre hat.

Kék marad a kisbabám szeme?

Nem lehet biztosan megmondani, de ha az édesanyának és partnerének egyaránt kék a szeme, akkor a csecsemő is valószínűleg kék szemű lesz. Ha a nagyszülőknek szintén kék a szemük, az tovább növeli az esélyeket. (North hozzáteszi, hogy nincs igazság abban a mítoszban, mely szerint a csecsemő sötétben tartása az első néhány hónapban azt eredményezi, hogy a szeme kék marad.)

Milyen szerepet játszik a genetika a szem színének kialakulásában?

Amit sokan a középiskolában biológia órán tanultunk a szemszíngenetikáról, az ma már nem számít helyesnek. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a tudósok korábban azt hitték, hogy a szem színét csak egyetlen gén határozza meg, amely egyszerű mintát követ: a barna szem domináns (vagy „nyer”) a kék szem felett. Ma már tudjuk, hogy "több gén is befolyásolja a szem színét" - magyarázza North. "Ez bonyolult, mert nem csak egy szülő egyetlen génje számít." Körülbelül 16 gén vesz részt a szem színének kialakulásában (erről a Journal of Human Genetics 2011-es cikkében számoltak be). Ausztrál kutatók szerint a szem színében szerepet játszó több gén közül két fő gén létezik, az egyik a barna vagy a kék, a másik a zöld vagy a mogyoró ellenében, valamint vannak más gének is, amelyek módosítják ezeket a tendenciákat. De mit is jelent ez az egész? A gének sajátos kombinációját, amelyet az anya és partnere is befolyásol a gyermek szeme színének alakulásában. (Tehát ne tűrj el a családtagoktól semmilyen provokatív megjegyzést a szülőséggel kapcsolatban smiley)

Meg lehet jósolni kisbabám szemének a színét?

Nem igazán. Két barna szemű szülőnek valószínűleg barna szemű gyermeke születik, de potenciálisan kék, zöld vagy mogyoró szemű gyermeke is lehet, az egyes szülők génjeinek kombinációjától függően. Két kék vagy zöld szemű szülőnek valószínűleg kék vagy zöld szemű gyermeke lesz (vagy kékes-zöldes kombináció), de lehetséges barna vagy mogyoró szemű gyermek is. Ha az egyik szülőnek sötétebb a szeme, a másiknak pedig világosabb, akkor valószínűbb, hogy a gyermeké is sötétebb lesz - magyarázza North.

Mi a helyzet, ha a szülőknek különböző színű a szemük?

Két különböző szemszínt heterokrómának nevezünk – ami két olyan szemre utal, amelyek teljesen különböző színűek (gyakran egy kék és egy barna), vagy egy olyan szemre, amely főleg egy színű, és egy másik szín különálló foltja is megtalálható benne. Különböző színű szemek is jelen lehetnek születéskor, de ki is alakulhatnak az első év során - mondja North. Miért történhet meg ez? "Nagyon ritka, amit a genetika még mindig nem teljesen térképezett fel". North szerint érdemes megvizsgáltatni, ha gyermekének eltérő színű szemei vagy szem részei alakulnak ki, hogy kizárják azokat a ritka, de súlyos problémákat, mint a sérült szem vagy a melanoma.

(Érdekesség: a heterokrómás hírességek közé tartozik Mila Kunis, Kate Bosworth, Kiefer Sutherland, Jane Seymour, Bill Pullman és Henry Cavill.)

Melyek a leggyakoribb szemszínek?

A worldatlas.com szerint a világ körülbelül 79 százalékának barna a szeme. Körülbelül 8 százaléknak kék (feltételezhetően ezt egy körülbelül 10 000 évvel ezelőtti genetikai mutáció okozta). A lakosság további 5%-ának borostyánszínű (sárgásbarna) vagy mogyoró (zöldesbarna). A zöld szemű emberek csak a lakosság 2 százalékát teszik ki. Az utolsó egy-két százalék teszi ki a szürke és a vörös vagy a lilás szemeket, ami az albinizmusban szenvedő embereknél jellemző (ahol a melanin szintje olyan alacsony, hogy az erek megmutatkoznak).

A babák rengeteget változnak az első év során, ahogy sok esetben a szemük színe is. De függetlenül attól, hogy hogyan alakul kisbabánk szemének színe, élvezzük ki, ahogy el tudunk veszni bennük.

- VIA -

B.Zs. , 2021. január 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó