Menjen bölcsibe a gyermek vagy ne? Tanácsok a pszichológustól

Noha a tanácsadó szakpszichológus szerint jó, ha 3 éves korig otthon marad a szülő a gyermekével, a bölcsődei élettől sem kell egyáltalán megijedni. Szigeti Ildikó a csalad.hu-nak nyilatkozva elmondta: fontos, hogy a szülőknek szimpatikus legyen a bölcsődei gondozó, és érdemes az intézmény fizikai körülményeit is felmérni.

Sok szülőnek okoz álmatlan éjszakát, hogy mit tegyen: otthon maradjon-e gyermekével a kicsi hároméves koráig, vagy vigye őt bölcsődébe. Van, aki például családi hagyomány vagy személyes meggyőződés miatt az otthonnevelés mellett dönt, más szerint a bölcsődés élet élményt ad, a személyiség korai kibontakozását garantálja. Recept nincs, a család lehetősége és döntése a meghatározó. A válasz persze így sem könnyű, de mindenképpen segít, hogy immár ötvenezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, és az intézmények is egyre jobb körülményekkel várják a gyermekeket. Az átalakított támogatási rendszer miatt a központi költségvetés a működési kiadások 82 százalékát, de van, ahol 100 százalékát fedezi.

Fejlődik az önérvényesítés

Maradjon otthon 3 évig gyermekével, aki teheti, de a bölcsődétől sem kell megijedni - mondta a csalad.hu-nak a tanácsadó szakpszichológus. Szigeti Ildikó hozzátette: vannak szakemberek, akik szerint a bölcsőde jelentős lelki fejlődéshez segíti a gyermeket. Jóllehet ő nem ezt az álláspontot képviseli, a bölcsőde előnye lehet, hogy a gyermek ott megtanul közösségben élni, gyorsabban és hatékonyabban fejlődik az önérvényesítése. Míg otthon már gyermeke hangszínéből is tudja az anyuka, hogy mit kér, mit szeretne, a bölcsődéseknek maguknak kell kivívniuk, hogy megszerezzék kedvenc játékukat, sőt, a felnőttekkel is meg kell értetniük magukat. Ezért jobban és gyorsabban tanulnak kommunikálni, hiszen rákényszerülnek.

Kell a szimpátia

Ahhoz hogy a bölcsődében jó szívvel hagyják gyermeküket a szülők, fontos, hogy szimpatikus legyen nekik a gondozó. Sokat segít ebben az első benyomás, de a szülőtársak véleménye is mérvadó lehet. Fel kell mérni a fizikai körülményeket is, azt, hogy levegős, napos, világos-e a csoportszoba, milyen az étel minősége. Jó, ha a kapcsolattartásban is rugalmasak a bölcsődei dolgozók. Legyen természetes, hogy egy nehezebben induló reggel után érdeklődik gyermeke állapotáról a szülő. A szakember hangsúlyozta: nem az a fontos, hogy tanítanak-e angolt, vagy van-e jobbagyféltekés rajzolás a bölcsődében, hanem az, hogy a kisgyermek minden fizikai szükségletét kielégítsék az intézményben.

Lázadhat a gyermek

Nem szabad elhallgatni a lehetséges problémákat sem – tette hozzá a pszichológus. Tipikus kisgyermekkori tüntetés, lázadás, amikor idegentől nem fogadnak el ételt. Ha ez hosszútávon jelentkezik, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a változtatáson. Lehet, hogy a gyermeknek még az otthoni légkörre, a szülői jelenlétre van szüksége. Ebben az esetben – ha a szülőknek dolgozniuk kell – a nagyszülők segítségét érdemes kérni. Hasonló megoldást igényel, ha a szezonális betegségek mellett túl gyakran, vagy túl sokáig tart egy-egy betegség. Ebben a korban még nem jellemző a pszichoszomatikus, sokkal inkább a szomatikus probléma. Vagyis a gyermek immunrendszere lehet éretlen a közösségi élethez. Ennek megítélésében a házi gyermekorvos véleményét érdemes kikérni. Ahhoz, hogy a felmerülő problémák a minimális szintre csökkenjenek, a hosszabb, fokozatos beszoktatás lehet a megoldás.

 

A cikk forrása: csalad.hu

2019. március 14.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke