Mi legyen az elvált szülők gyerekeivel?

Nehéz helyzetben vannak most az elvált szülők. Több szempontot is figyelembe kell venni a helyes döntéshez. A vírus helyzet miatt a szokásos láthatási rendtől is érdemes lehet eltérni.

Elvált szülők

Miért?

1. A jelenlegi járvány helyzet megfékezésének esélyét a szakemberek egyértelműen az érintkezések lecsökkentésében látják. Ezért vezették be a kijárási korlátozást is.  Most arra is gondolni kell, hogy apa vagy anya vagy a testvérek kivel érintkeztek, hol dolgoznak, hova járnak iskolába, stb. Hiába egy család, ha a lakóhely és az élettér külön van, akkor különböző bacilusokkal, vírusokkal találkozhatnak. Nem nagyon szabadna hetente "baciállományt" cserélgetni a két lakóhely között.

2. Ha a szülők lakóhelye eltérő komfortot tud adni, akkor is a gyermek érdekeit kell előtérbe helyezni. Vidéki levegő, kertes ház nyilván jobb lehetőség, mint egy belvárosi kis lakás, de ha a gyerek lelkileg rosszul érzi magát bármelyik szülővel, akkor meg kell engedni neki, hogy "végigszenvedje" a kisebb helyen ezt az időszakot. 

3. Figyelembe érdemes venni azt is, hogy mi a szülők munkája vagy feladata a vészhelyzet idején. Ha a szülőnek most idősebb rokonok ellátása vagy más állampolgárok védelmében szakmai kötelezettségek végzése a feladata, akkor a gyermek elhelyezése a másik szülőnél szintén indokolt lehet. 

4. Kérdezzük meg a kicsiket is! Már egy 3 év körüli gyerek is felfoghatja - ha szülei eleget beszélgetnek vele -, hogy most nem szabad sokáig kimenni. Elhihetjük, pontosan fel tudja mérni, hogy hol tud többet huncutkodni, vagy mennyire van szüksége inkább anya ölelésére. Beszélgessünk, beszélgessünk és figyeljünk!

Együttműködésre és emberségre szólítja fel a szülőket Nagy Anna, az Egyedülálló szülők klubjának stratégia és társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa is.

Nagy Anna az M1-nek adott ma délelőtti interjújában elmondta, hogy az Egyszülős Központ folyamatosan minden fórumon (facebook, viber, email, telefon, stb.) igyekszik segítséget nyújtani a szülőknek és a gyerekeknek. A jelenlegi helyzet mindenkinek nehéz, de a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek akár azonnali fizikai vagy anyagi segítségre is szükségük lehet. Legtöbben jogi és pszichológiai tanácsokat kérnék tőlük, de egyre többen veszik igénybe az online korrepetálás lehetőségét is, ami a Központ weboldaláról érhető el. 

Folyamatban van a tanuláshoz szükséges technikai eszközök, illetve az élelmiszeradományok kiosztása is. A támogatásokra online kell jelentkezni. Az Alapítvány szeretne minél több családnak segíteni, azonban rengeteg szempontot kell figyelembe venni, amikor a hátrányos helyzet tényezőit rangsorolják.

Magyarországon folyamatos növekedést mutatnak az egyszülős családok számát mérő statisztikák. A becslések szerint a következő generáció több, mint egyharmada csonka családban nő fel. Az úgynevezett csonka család válás vagy az egyik szülő halála esetén jön létre, de egyre többen vállalnak  egyedül is gyermeket akár mesterséges megtermékenyítéssel vagy örökbefogadás útján. 

Nem számít, hogy a szülők élete milyen család-modellbe helyezte egy gyermek életét, most nincs helye a veszekedéseknek és a szülői jogok érvényesítési háborújának. Mindenkinek együtt kell működni. A szülő elsődleges feladata, hogy - ne a saját érzelmeit - gyermeke érdekeit tartsa szem előtt, és annak megfelelően viselkedjen és cselekedjen.

 

Forrás: M1- Egyedülálló szülők klubja

2020. március 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó