Miért kedvelik a gyerekek az egyik szülőjüket jobban és hogyan kezeljétek a helyzetet?

A brightside.me oldala nyilvánosságra hozta egy közvélemény-kutatás eredményét, mely szerint, a válaszadók 90%-ának csemetéje favorizálja az egyik szülőjét. Ha Te is hasonlót tapasztalsz, a következő sorok Neked (is) szólnak.

Először is, tudnod kell, hogy nem a személyednek –vagy épp az ellen- szól a gyerkőc viselkedése, nem szabad magadra venned, ha épp nem Te vagy a kedvenc szülő. Nem szabad, hogy elbizonytalanítson a gyerkőc viselkedése a nevelési képességeidben, elveidben, és főleg nem szabad rossz anyának/apának érezned magad! Meglehet, hogy nem fog tetszeni, amit most mondunk, de a két szülő közti rangsorolás a gyerkőc részéről egy bizonyos korban és egy bizonyos szinten teljesen normális.

A Bright Side megvizsgálta ennek okait és arra is választ nyújt, hogy hogyan érdemes kezelni a helyzetet. 

A gyerkőcök valóban jobban kedvelik az egyik felmenőjüket, mint a másikat? Miben nyilvánul ez meg?

  1. Miért kedvelik a gyerekek az egyik szülőjüket jobban és hogyan kezeljétek a helyzetet?

Ha a kicsi minden fontosabb tevékenységet a partnereddel szeretne együtt csinálni – öltözködés, meseolvasás, evés, fürdés-, és folyton utána áhítozik, ha Veled van, Őt hiányolja… Akkor bizony ismerős a jelenség számodra is. A jó hír az, hogy egyikőtökkel sincs semmi baj, tehát ez nem attól függ, hogy mennyire vagy jó szülő, és a helyzet átmeneti.

Miért történik ez?

  1. Miért kedvelik a gyerekek az egyik szülőjüket jobban és hogyan kezeljétek a helyzetet?

A kisgyerekek és a tinik is művelik ezt a priorizálást, azonban különböző okokból kifolyólag. A totyogósok esetében az effajta viselkedés a normális kötődési folyamat elsajátításának része; próbálnak kialakítani egy olyan kapcsolatot, amiben mindent megkaphatnak egy embertől, akiben feltétel nélkül megbízhatnak – ennek mellékterméke, hogy a másik szülőt teljesen kizárják. A kizárólagos szeretet és bizalom pedig oda-vissza vándorol a két szülő között.

Ne aggasszon túlságosan a nélkülözöttség

Tudjuk, hogy nem olyan könnyű megtenni, mint mondani, de nem szabad, hogy túlságosan megviseljen, ha a kicsi épp nem Téged választ. Hiszen minél inkább próbálod kiharcolni a figyelmét, annál messzebb lököd magadtól. Ne feledd ez csak egy átmeneti helyzet, inkább tégy úgy, mintha semmit sem érzékelnél, és ne is törődj a dologgal! Az igazán rutinos szülők nemhogy nem keseregnek, de még ki is használják a helyzet minden előnyét; például, hogy több szabad idejük marad.

Töltsetek mindketten ugyanannyi időt a gyerkőccel

4.

Ahogy fentebb írtuk, nem szükséges éreztetni se a partnereddel, sem pedig a kicsivel, hogy észlelted, hogy a választás most nem Rád esett; tehát nem kell külön „rájátszani” sem. Legyen meg a balansz, ahogy eddig is, a gyermekednek most is fontos, hogy Te is játssz Vele, elég időt tölts Vele.

Csináljatok közös családi programokat

5. Miért kedvelik a gyerekek az egyik szülőjüket jobban és hogyan kezeljétek a helyzetet?

© MerryAntoinette / Reddit  

Akár 10 percnyi közösen átélt élmény is képes közelebb hozni egymáshoz a család tagjait – főleg, ha ezt rendszeresen teszitek -, és képes elvonni a kicsi figyelmét az éppen favorizált személyről. Legyen egy közös szokásotok, például közös esti meseolvasás, reggelizés, takarítás.

Csempéssz be egy apró közös rituálét kettőtök kapcsolatába

Ha kissé távolodni érzed a fiad/lányod, találjatok ki egy közös kis rituálét, ami csak a kettőtöké. Például esténként számoljátok együtt a csillagokat az égen, séta közben gyűjtsetek leveleket, menjetek el kettesben a kicsi kedvenc helyére.

Függetlenül attól, hogy pillanatnyilag mit érzel, mutasd ki a szereteted a gyermeked és a párod felé is

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skin to skin. Our mana. Blessed and proud to bring another strong girl into this world. Tiana Gia Johnson came into this world like a force of nature and Mama @laurenhashianofficial labored and delivered like a true rockstar. I was raised and surrounded by strong, loving women all my life, but after participating in baby Tia’s delivery, it’s hard to express the new level of love, respect and admiration I have for @laurenhashianofficial and all mamas and women out there. Word to the wise gentlemen, it’s critical to be by your lady’s head when she’s delivering, being as supportive as you can.. holding hands, holding legs, whatever you can do. But, if you really want to understand the single most powerful and primal moment life will ever offer - watch your child being born. Its a life changer and the respect and admiration you have for a woman, will forever be boundless. And to my third and youngest daughter, Tiana Gia - like I did when your two older sisters Simone Alexandra and Jasmine Lia were born, you have my word, I’ll love, protect, guide and make ya laugh for the rest of my life. Your crazy dad has many responsibilities and wears many hats in this big ol’ world, but being your dad will always be the one I’m most proud to wear. Oh and one more thing.. you’re gonna love rollin’ in daddy’s pick up truck. #TianaGiaJohnsonHIBISCUS #3rdDaughter #BlessesAndGratefulMan #ImInTROUBLE

therock (@therock) által megosztott bejegyzés,

Feleslegesnek érezni magunkat, kellemetlen és fájó, ám nem szabad magad átadnod ennek az emóciónak: kerüld a partnered vagy a lurkó kritizálását, felelősségre vonását. A csalódottság és harag helyett a szeretet uralkodjon Rajtad, így közeledj hozzájuk. A düh egy negatív érzés, ami csak még inkább ronthat a helyzeten, légy bölcs és türelmes!

Plézer Panna , 2018. október 24.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?