Mit kezdjünk a gyerkőccel a két ünnep között? - 10 egyszerű tipp, tanácstalan szülőknek

Az adventi időszak - főleg a most következő egy hét -, az év egyik legszebb része! Ha sikerül teljesen átszellemülnötök, akkor a szeretet, a meghittség érzése járja át az otthont… na meg egy kis rosszcsontság! Hiszen a lurkók a jól megérdemelt téli szünetüket töltik, így muszáj valamivel lefoglalni őket. Íme, a mi ötleteink!

Ha a karácsonyi sütizésnek, nagyilátogatásnak vége, a januári iskolakezdés pedig még jóval odébb van és a gyerek már túl van minden ajándék kibontásán és unási játszott velük, olykor tanácstalanná válunk, mit kezdjünk csemeténkkel. Hát például ezt:

  1. Ne dobjatok el minden csomagoló papírt és dobozt, inkább „hasznosítsátok újra” azokat házilag: készítsetek kézzel kivágott bábokat, figurákat, ragasszátok egy nagy újságpapírra őket, csináljatok montázst, vagy bábszínházat!

Mit kezdjünk a gyerkőccel a két ünnep között? -	10 egyszerű tipp, tanácstalan szülőknek

  1. Irány a legközelebbi kori pálya: a legtöbb város főterén tuti találsz kialakítva egyet, sőt, Budapesten akár kerületenként is! Öltözzetek be rétegesen, és ha egyikőtök vezet, a másik még egy jó forralt bort is elszürcsölhet.
  2. Ha elég volt a kültéri játékokból, jöhetnek a fűtött, fedett helyszínek a lurkók szórakoztatására és kifárasztására! Játékház, billiárd, teke, gokart, mozi, tropikárium – csak, hogy a legnépszerűbbeket említsük. Vess fel néhány ötletet és kérdezd meg a kicsiket, ők mit szeretnének.
  3. Rejtsd el a karácsonyra kapott csokitallérokat, édességeket vagy egyéb ajándékokat! A nyertesnek találj ki valami jutalmat, esetleg a megtaláló eldöntheti, hogy el akarja-e cserélni valamire a megtalált tárgyat.
  4. Készítsetek videót vagy slideshowt, akár a karácsonyi képekből, akár most frissen, az ajándékokkal, a fenyőfa főszereplésével. Tehettek bele vicces elemeket is, mondjuk a házi kedvencre is aggathattok karácsonyi ruhát, díszeket!
  5. Minden napra egy kis tévé/ képernyőbámulás belefér! Csak legyen tudatos, hogy menny időt engedélyezel a gyerkőcnek, és amint kisüt a Nap, irány a szabad! Egy 2-5 éves lurkónak maximum napi egy óra tévézés az egészséges, ötéves kor felett pedig legfeljebb két óra. Ne feledd, hogy nemcsak a személyiségfejlődésüket, de az alvási minőséget is befolyásolja a képernyő előtt töltött idő.
  6. Süssetek, főzzetek közösen. Lehet, hogy időben egy kicsit lelassítja a folyamatokat, ha bevonod a gyerkőcöket is az ebéd elkészítésébe, de nagyon jó mulatság és számukra is örömteli érzés, hogy hasznosíthatják magukat a mami kedvében járva!
  7. Játszatok együtt! Legyen szó társasjátékról, csajos-rúzsus-körömlakkos-anya ruháiba való beöltözésről, karaokezásról, vagy sátrazásról a szoba közepén (amihez a karácsonyi izzókat is felhasználhatjátok), a lényeg, hogy a család minden tagja részt tudjon venni benne, és élvezze!
  8. Olvassatok könyvet. Ha a csemetéd már elég idős, tökéletesítsétek együtt az olvasási készségeit – remek alkalom erre a téli szünet. Össze is köthetitek a tévénézést az olvasással: fél óra könyvbújás után jöhet egy óra mesenézés. Ha pedig még nem ismeri a betűket, vedd az öledbe és miközben felolvasol Neki, magyarázd el, mit lát a képeken.
  9. Bújócskázzatok! Enyhe időben, a kertben vagy a parkban is játszhattok, hűvösebb időjárás esetén pedig bent, a meleg lakásban! A gyerekek játékait is bevonhatjátok a mókába!

 

Ti mivel töltitek a karácsonyi szünetet? Osszátok meg velünk!

Plézer Panna , 2017. december 27.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?