Mit ne vegyünk Karácsonyra?

Netszerte, és persze itt, nálunk is számos írást olvashattok arról, hogy kinek milyen meglepetést adjunk át a fa alatt. Legyen egy ellenlista is? Legyen.

A következő javaslatokat kétféleképpen lehet értelmezni.

a., jófej vagyok, és nem adok olyan ajándékot, ami a megajándékozottnak nem szerez örömet

b., íratlan társadalmi szerződésben állok pár olyan személlyel, akit nem kedvelek szívemből, de illik megajándékozni, ezért már csak kiszúrásból se adok olyat, aminek igazán örülne.

Akkor lássuk.

Gyerekeknek

Ne vegyünk szülőkínzó játékokat! Még füldugóval sem bírható ki, amikor egy zeneileg képzetlen emberpalánta püföli a xilofont, dobot, gyerekzongorát, tiszta tüdőből fújja a sípot, furulyát. Ennek feltunningolt változata, amikor a billentyűk lenyomására állathangok, effektek hangzanak fel, és még véletlenül sincs rajta lehalkító gomb.

Teljesen felesleges pénzt kiadni az ún. oktató-fejlesztő játékok némelyikére, pl. amelyik sokezer forintért elmondja a színeket. Vagy eldalolja. Bármelyik anya megteszi ezt ingyen is. Még jobb, ha olyan nyelven teszi ezt, amit nem is ért a gyerek, hátha jó mélyen beleivódik a rossz kiejtés. Nekünk volt egyszer egy babánk – illetve valamelyik dobozban még mindig ott nyugszik -, amelyik magyarul is hülyeségeket beszélt, de tudta fokozni: egy kapcsoló átállításával szlovénul kért enni, inni. Na, az legalább vicces volt.

Olyat se vegyünk, ami milliónyi kis apró izébizéből áll - kivéve persze a legót, jávát, építőkockát. De soha senki nem fogja összerakni újra azt a kisautót, ami 789 apró alkatrészből áll, és abból mondjuk 34 már Karácsony este eltűnik. Személy szerint a legnagyobb elfojtott sikítást nálam egy vasalható gyöngyökből álló készlet okozta, amikor kiborult. Rémálmaimban még mindig ott bujkálnak a szekrény alatt, porcicákba gabalyodva.

Mindig ügyeljünk a játék minőségére, eléggé kiábrándító, ha a játékbaba feje az első fésüléskor leesik, a kisautó kereke elgurul, az elemes robot nem robotol.

Legyünk naprakészek rajzfilmfigurákból. Ha a Little Pony és a Bakugan idén nem menő, akkor ne vegyünk Little Pony-s hátizsákot, vagy bakuganos kilövőt. Amúgy is rondák. Ja, és ne vegyünk thomasos vagy verdás pólót egy kamasznak. Kínos lesz. Neki is, nekünk is.

Vegyük figyelembe a gyerek érdeklődési körét. Csak azért, mert bukásra áll kémiából, ne vegyünk neki egy komplett kémialabort. Ha utál olvasni - sajnos megesik -, akkor ne gondoljuk azt, hogy nevelő célzattal be kéne neki csomagolnunk egy fél könyvtárat. Igaz, hogy hasznos, nem vonja kétségbe senki, de legalább Karácsonykor tegyünk a megajándékozott kedvére. Ha számítógépes játékkal, akkor hát azzal.

Felnőtteknek

Itt is érvényes: ne a saját érdeklődésünk domináljon, amikor meglepit veszünk. Ha a sógornőnk utál főzni, akkor bántó lehet egy wok-készlet, megfejelve egy ,,Én vagyok a konyha királynője” feliratú köténnyel. A fogyiturmix, fittnesz-bérlet csúnya sértődésekhez vezethet.

Bár néha igazán nehéz is kitalálni, mit szeretne a másik, mégis próbáljunk meg személyesnek lenni. Egy előrecsomagolt, készen kapható testápoló-csomag általában nem az. A zokni, nyakkendő, díszdobozos írószer szintén nem.

Elárulom, én melyik ajándékot utáltam az elmúlt évekre visszatekintve a legjobban: amikor nem sokkal Karácsony előtt elromlott a kávéfőzőnk, kaptam egyet ajándékba a fa alá. Na, ez az a praktikusnak praktikus, ámde ajándéknak nem ajándék kategória, amit nem adhat egy férj a feleségének, amennyiben mindketten kávéznak. Még most is elfog a pulykaméreg, ha rágondolok.

Nálatok milyen ajándék-bakik emelték az elmúlt Karácsonyok fényét?

Nágel Zsuzsi , 2012. december 20.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(6 hozzászólás) 

2012 12 21. 14:55
Én személy szerint szeretem a hangos játékokat, addig is tudom mit csinál a kisfiam amíg én mondjuk főzök. Szétszerelhetős autónk is van,mindig nagy élvezettel szedi szét és rakja össze a saját csavarhúzójával :)
→ válasz erre
2012 12 21. 19:55
Giccses csetreszek. Ill. minden, amiről ordít, hogy Karácsony előtt 1 nappal valami "utánunkdobós" helyen vették, minden belegondolás nélkül. Unokabátyámék pl. rendszeresen kimentek valami művházas kirakodóvásárba (ez eddig rendben van, csak ne a gagyibóvli standnál ragadnának le...) és vettek, ami a kezük ügyébe került: illóolajpárologtatót (valami rémborzalom rikító színekben), az életben soha nem használtunk ilyet és nincs is szándékunkban, illatgyertyát vagy inkább bűzgyertyát, porosodó vackokat. Egyszer ki is fejtették, egy Ajándék nem lehet praktikus dolog, csak dísz. Kösz... a rászánt pénzt inkább jótékonykodd el!
→ válasz erre
2012 12 21. 20:01
Hadd korteskedjek egy kicsit, hogy még mit NE vegyünk, soha, semmi szín alatt Karácsonyra: kiskutyát!
Felfokozott ünnepi-érzelmi hangulatban magunknak se, a gyereknek meg pláne!
Kidobott kutyákat mentünk, és ünnepek után rémesen megnövekszik a tévesen választott, megunt, nem-erre-gondoltunk mentvények száma... :-(
→ válasz erre
Összes hozzászólás (6) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?