Mondj nemet a „nem”-re! – Öt praktikus tanács a szigorú tiltás helyett

A nevelés az egyik legkényesebb kérdés a gyerekvállalás kapcsán. Kicsit az az érzése az embernek, hogy „sehogy se lehet jól csinálni”. Vannak, akik egy egész könyvtárnyi irodalmat elolvasnak a témában, míg mások az intuícióik – vagy a családi hagyományok- szerint cselekszenek. Akárhogy is legyen; néha nemet kell mondani. De hogyan?

Könnyű és egyben nehéz is

Nemet mondani egyszerű, hiszen csak egy nyúlfarknyi, három betűs szó, de a „csak mert azt mondtam” típusú nem-eket senki nem se csípi. Gondolj csak vissza, hogy összeráncoltad a szemöldököd és legörbítetted a szád, mikor a saját szüleid ezt válaszolták a „de miért nem??” kérdésedre! Azért, hogy elkerüld ezt a helyzetet a lurkóddal, olykor egy kicsit ravaszabbnak, vagy épp türelmesebbnek kell lenned: magyarázd el neki a helyzetet. Kezdheted ezt egészen pici kortól, akár pár hónaposan is: sokkal több dolgot megértenek a babák, vagy csak elraktározzák az agyukban, mint azt gondolnánk! Lássuk, mit tanácsolnak a neveléskutatók!

  1. „Kicsim, tudom, hogy szereted a fagyit, de nem jó, ha túl sokat eszel belőle.”

Semmiképp ne ígérj olyanokat, hogy majd talán holnap megkaphatja, vagy újra ehet: a gyerkőcök időérzéke még nem igazán reális, ezért ne csodálkozz, ha öt perc múlva már követelőzik. A megoldás; egy egészséges alternatíva, például gyümölcsjoghurt felajánlása. Kanalazz vele együtt; ekkor kedvet kaphat utánozni Téged és a jégkrémet is elfelejti (közben a párod szinte észrevétlen eldughatja a tiltott nasit).

  1. „Hadd mutassam meg, hogyan kell játszani a legóval!”

Ha több gyereked is van, bizonyára már szembe találtad magad azzal a szituációval, amikor a nagyobb szépen felépített valamit (mondjuk egy legóvárat), a kicsi pedig egy durva mozdulattal lerombolta. Tudnod kell, hogy ezt nem direkt, előre megfontolt gonoszságból tette, fel se fogta, hogy bánatot okoz a másiknak, csak látta az „építményt” és arra gondolt, milyen muris lenne, ha leomlana. Ülj le vele, és mutasd meg Neki, hogy tud jól, rendeltetésszerűen játszani a legóval. A nagytestvérnek is magyarázd el, hogy ne haragudjon a kisöccsére, nem szándékosan tette.

  1. „A virágok is élőlények, kérlek, vigyázz rájuk.”

Ha azon kapod a totyogósod, hogy sorra leszakítja a virágokat, vagy ütögeti, húzgálja, cibálja a házi kedvencet; türelmesen magyarázd el Neki, hogy ők is élőlények; lelkük van, és fáj nekik, ha így bánik velük. Meséld el Neki, hogy mennyi idő kell egy hajtásnak, hogy virág legyen belőle, ő is szépen „felnő” az idővel, pont, mint egy ember! Amikor pedig a kutyus farkát rángatja, finoman fogd meg a kezét és mutasd meg Neki, hogyan szabad simogatni azt.

  1. „Drágám, nem értem, mit szeretnél, ha hisztizel. Mondd el érthetően!”

Ha gyermekünk már elkezdett beszélni, megkérhetjük, hogy a nyafogós-ordítós balhézás helyett szépen, nyugodtan, érthetően mondja el, mit szeretne, mert csak akkor tudunk segíteni. Ezzel a hozzáállással tudat alatt egy másik dologra is megtanítjuk: nem csak a hangtónusát szabályozhatja, hanem a viselkedését is.

  1. „Ni csak, mit hozott Neked a mami?!”

A kisgyerekek imádnak kacagni, szórakozni. Ezt jól fel tudod használni, amikor el akarod terelni a lurkód figyelmét valamiről (amit nem akar abbahagyni, pedig nagyon jó lenne); használd a fantáziád! Nem kell bohóc-tanfolyamot végezned ehhez, elég, ha az ujjaddal bábozol, zsonglőrködsz egy kislabdával vagy a kedvenc figurájával, arcokat vágsz, vagy ha nagyon eltántoríthatatlan a gardrób szétpakolásától, egyszerűen csak kapd fel és játssz vele repülőset, közben mulatságos hangokat kiadva. Mi akkor is ezt a figyelemelterelő hadműveletet alkalmazzuk, amikor neki megy valaminek vagy bibis lesz és hatalmas sírásban tör ki; sokkal hamarabb képes elfelejteni az Őt ért traumát!

Mondj nemet a „nem”-re!  – Öt praktikus tanács a szigorú tiltás helyett

A szakemberek véleménye az, hogy ha túl gyakran használjuk a nem, ne tiltószavakat, azok elértéktelenednek; és egyre kevésbé veszi komolyan őket gyermekünk. Ezért azt tanácsolják, hogy a hétköznapi helyzetekben inkább a fenti praktikákat alkalmazzuk, és tartogassuk a szigorú tiltásokat a vészhelyzetekre!

Plézer Panna , 2017. március 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó