Fogadalmak a következő évre: együtt könnyebb!

Új év, új élet, új szokások - együtt könnyebb betartani a fogadalmakat.

Év végén jó esetben az ember számot vet magával, a történésekkel: mi sikerült, mi nem, min lehetne változtatni. Aztán jönnek az év vége felé felerősödő konkrét vágyak, remények: jövőre, biztos menni fog! 

A változás, változtatás komplikált folyamat, főleg, ha kisgyerekes családról van szó, hiszen ha valaki változik, változik mindenki: a dinamika, a reakciók, a rutinok stb., elég egy-két neheztelő vagy kemény megjegyzés és máris elmegy az ember - jó, lássuk be, főleg az anya kedve.

Éppen ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy min égetően fontos változtatni és azt lehet-e közösen. Ha többen vagyunk, több erő és több kitartás, több szemszög adódik össze és amikor valaki azt mondja, elég, mégsem, akkor a többiek megtartják, segítik, bátorítják. És hogy miken lehet családilag változtatni? 

1. Rend a lelke mindennek

Egyedül többnyire szélmalomharc a rendtartás, de ha mindenki kap egy részfeladatot, lehet, hogy sikerélmény is lesz. Ahogy a cégvezetésnél is, a háztartásban is egyik legfontosabb dolog a feladatok megfelelő delegálása és betartatása. 

2. Több közös időtöltés

Vélhetően közös vágy, ha mindenki tesz érte, össze fog jönni. Tipp: lehet a szombat este a Szent Kanaszta/Carcassone/Capitaly/bármilyen játék napja, a lényeg, hogy csak vészhelyzetben maradhat el.

3. Az apróságok értékelése, kifejezése

Olyan könnyű természetesnek venni egy ágyba hozott kávét vagy egy kis extra zsebpénzt, netán azt, hogy bárhová értünk jön a szülő. Lehet családi sportot űzni abból, hogy ha valaki örül valaminek, hálás valamiért, akkor ezt egy kis cetlire írva egy erre kitalált dobozba dobja és minden héten/hónapban egyszer közösen elolvassa a család. Adni és kapni is jó és a hab a tortán, ha visszajelzés is kapunk, nem?

4. Közös leszokás

Hát, biztos akad olyasmi is, ami közös mumus: túlzásba vitt  cukorfogyasztás vagy a töpörtyű iránti olthatatlan vágy, netán dohányzás: a leszokáshoz már applikációkat is használhatunk itt is a támogatás és a megfelelő segítségnyújtás volna a lényeg. 

5. Kicsit lassabban élni

Amikor a gyerekek még nem önállóak, szinte minden feladat a szülőre hárul: etetéstől altatásig, matekházi ellenőrzésétől a jelmezvarrásig, emiatt is meg sok egyéb miatt is állandó a rohanás. A családi kupaktanács azonban bármikor tárgyalhat arról, hogy ki miről tud lemondani/mit tud átvállalni, hogy akár a reggel, akár az este kicsit lassabb, nyugodtabb lehessen.

 

Nálatok van közös fogadalom? Vagy titok, hogyan lehet a fogadalmakat betartani?

bambina , 2014. december 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó