Nagyon veszélyes lehet, ha nem tudsz nemet mondani a gyereknek

Hidd el, neked se jó, ha ’kis uralkodókat’ nevelsz.

Nagyon komoly veszélyeket rejthet, ha egy szülő nem képes a gyermekének korlátokat szabni - hívta fel a figyelmet cikkében az Independent. Nem véletlen, hogy a pedagógusok sokszor a szülőket hibáztatják, ha túlságosan rakoncátlan, vad gyerekeket látnak az osztályterembe lépve. A mindent megengedő, ugyanakkor gyermeke felett éberen, folyamatosan „repkedő” szülő-típusnak neve is van: ők a helikopter-szülők.

Nagyon veszélyes lehet, ha nem tudsz nemet mondani a gyereknek

A kutatók szerint azok az anyák és apák, akik folyamatosan ádáz figyelemmel követik gyermeküket és lesik minden kívánságukat, „kis uralkodókat” nevelnek. Az Independent szerint Nagy-Britanniában ez a középosztálybeli családok gyermekei esetében a legelterjedtebb, de szó sincs róla, hogy csak rájuk lenne jellemző: a "helikopter-szülők" káros neveléséről mi is hallhattunk már itthon.

Ez a szülői attitűd olyan ellentmondásos viselkedésformákat hozhat létre a gyerekekben, ami meglehetősen ijesztő: például az iskoláskorú még mindig nem képes egyedül elmenni vécére, azt viszont minden félelemérzet nélkül megengedi magának, hogy fizikailag támadjon a tanárára.

A szakértők szerint ezek a gyerekek még nem hallották a „nem” szót otthon.

A kontroll hiánya frusztrációhoz vezet a kicsikben, csak ők éppen erről nem tudnak: hiszen ha nincs határ, ha bármeddig elmehetnek, az tudat alatt félelemmel töltheti el őket. Ki védi meg őket, ha bajba kerülnek, mert nekik bármit szabad? Ezek az üzenetek dekódolódnak az ilyen szülői nevelés következtében a gyerekekben.

A kérdés már csak az, hogy milyen felnőttek válnak belőlük. Egyszerre bizonytalan, ugyanakkor végtelenül akaratos emberek? Akárhogy is, óriási a szülő felelőssége.

2018. január 21.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?