Neveld önállóságra! Babanet-Est TV Magazin

Ismerek egy kisfiút – nevezzük Zolikának -, aki bár már bőséggel iskolás, még mindig megvárja, míg anyukája hoz neki inni, beköti a cipőjét, megtörli az orrát. Persze, anyukája takarítja a szobáját is, mert ő nem teszi meg. Anyukának pedig egy pötty ideje sincs magára, és bár imádja a fiát, elege van abból, hogy mindig minden rámarad, mert a fia egyáltalán nem önálló. S bár elege van belőle, mégsem veszi rá a gyereket, hogy maga végezzen el bizonyos dolgokat. Pedig ha szeretnénk, hogy önállóbb legyen a gyerek, hozzá kell szoktatnunk, hogy saját feladatai vannak.

Egészen kicsi kortól segíthetjük a kicsi önállósodását, például azzal, hogy ha már láthatóan egyedül akar enni, nem rettenünk meg a több takarítanivalótól és tömjük mi magunk a tiltakozó gyereket, hanem odaadjuk neki a kanalat, és hagyjuk, hogy feje búbjától a sarka csücskéig beborítsa magát az étellel. Remélve, hogy valamennyi a gyerek hasában is landolt. Ha már kicsit nagyobb, úgy két év körül, tágítsuk a feladatok körét. Ilyenkor még minden gyerek élénk érdeklődéssel veti bele magát a házimunkába, játéknak fogva fel a számunkra már unalomig ismert rutinteendőket is.

Egy ekkora gyerek már segíthet a terítésben, az asztal leszedésében. A főzésnél adhatunk neki egy szem krumplit, hámozza meg ő, de természetesen ne a legélesebb késsel, hanem valami biztonságosabb eszközzel, pl. hámozókéssel. Mire mi végzünk 3 kiló zöldség tisztításával, ő is el fog készülni azzal az egy szemmel, de mint tudjuk, jó munkához idő is kell. És micsoda büszkeség, hogy az ő keze munkája is benne van az ebédben.

Reggelinél, vacsoránál megvajazhatja a kenyereket, kitöltheti magának a tejet, teát. A mosogatásba is bevonhatjuk, hiszen minden gyerek imád pacsálni: külön edényben moshatja a műanyag poharakat, tányérokat. Minden gyerek remek kalandnak veszi a portörlést, porszívózást, felmosást. Hagyjuk, hogy ő csinálja, még ha lassabban végez is. Teregetésnél adogathatja a csipeszt vagy a ruhát. Ha nagyobb, kipróbálhatja a vasalást – varázslat -, vagy az ablakpucolást is. Segíthet a ruhák hajtogatásában is.

Egy négy-öt évesnél már elvárható, hogy a nap végén összepakolja a játékait, könyveit, fürdés előtt a szennyesbe tegye ruháit. Reggel öltözzön fel egyedül, kösse meg a cipőjét. Később pedig intézze ő a szemétlevitelt, a kisebb bevásárlásokat.

Így aztán, mire felnő, olyan ember lesz belőle, aki nem esik kétségbe egy mosatlan edénytől, egy kiégett izzótól vagy bármilyen más, önállóan megoldandó helyzettől.

Tippek:  
  • Ne javítsuk ki mindig a gyerek által elkövetett hibákat, azzal sértjük az önérzetét. Ellenben dicsérjük ügyességét, hadd legyen büszke magára.
  • Legyünk türelmesek, mert a segítségével eleinte minden tovább fog tartani, ezért ha nagyon sietünk, csak kisebb mértékbe vonjuk be a gyereket.
  • Ha kötelességeit láthatóan nincs kedve betartani, veszekedéssel egészen biztosan csak rontunk a helyzeten. Inkább ajánljuk fel a segítségünket, együtt könnyebb és mókásabb még a rendrakás is. Ráadásul így megvan a kölcsönösség is.
  • Fontos elválasztani, hogy legyenek kötelező és válaszható feladatai. Pl. saját szoba rendbentartása legyen kötelesség, a főzésben való segítség pedig választható.
Szilágyi Diána , 2009. január 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó