OKÉ-E A SZÁJRAPUSZI SZÜLŐ ÉS GYEREK KÖZÖTT?

Ahány ház, annyi szokás, és ha gyereknevelésről van szó, a szokásosnál is szélesebb a paletta. Az otthonról hozott minták, a szüleink elképzeléseivel homlokegyenest szembeforduló saját utak, a hagyományok és a körülöttünk épp átalakuló világ mind hatással vannak arra, ahogyan gyerekeink neveléséről gondolkodunk.

Nem vagyunk egyformák abban sem, ahogy a szeretetünket kifejezzük. Vannak családok, ahol egy támogató hátbaveregetés a szeretetteljes érintkezés netovábbja, és olyanok is, ahol fiatalok és idősek, férfiak és nők rendszeresen ölelkeznek és pusziszkodnak. Te mit szólsz, amikor azt látod, hogy egy anyuka vagy apuka a kisgyerekét szájrapuszival köszönti? Kedves gesztusnak találod vagy felháborodsz?

Mi is az a puszi?

Kultúránkban az arcra adott puszi széles körben elterjedt üdvözlési forma, családtagok, közeli barátok, rég nem látott jó ismerősök gyakran köszöntik egymást a másik képére adott cuppanóssal. Bár mindez az arcok közelsége, a száj és a másik bőrének érintkezése miatt tulajdonképpen meglehetősen intim gesztus is lehetne, ma már nem tulajdonítunk neki ilyen jelentőséget.

A szájrapuszit azonban sokan a szerelmesek közötti érintkezés egyik könnyed formájának, az arcra adott változatnál jóval intimebb gesztusnak tartják, így sokakat meglep, ha szülő és gyereke között látnak elcsattanni ilyet.

Tévednek, akik az hiszik, hogy ez valami új keletű dolog. Nemcsak hogy sok olyan kultúra van, ahol ma is elfogadott ez a forma gyerek és szülő között (és látunk ilyesmit férfitársaságban is), de egyes elméletek szerint az egész szájrapuszi-história is a szülők és a gyerekeik közötti érintkezésből fejlődött ki. Voltak ugyanis olyan történelmi korok, amikor a kisbabák számára nem gépek vagy bébiételgyártók készítették elő a pépeket, hanem édesanyjuk rágta elő a falatot. Sőt, néhány évvel ezelőtt egy nagyon is mai színésznő, Alicia Silverstone került reflektorfénybe azzal, hogy elmondta, ő ma is így készíti elő gyerekének az ételt.

Az állatvilágban is rengeteg példát látunk arra, hogy egy szülő a puszihoz hasonlóan kedveskedik vagy segít a kicsinyének: egy sor emlős nyalja például tisztára vagy kurkássza szájjal is a kölykét. Az emberi puszi szeretetet, biztonságot és törődést fejez ki, és sokak szerint szinte mindegy, hogy arcra vagy szájra kerül-e épp.

Miért a szájrapuszi?

Azok között, akik a gyerekük szájára is nyomnak egy-egy cuppanósat, sokan vannak olyanok, akik egyszerűen maguk is ezt szokták meg gyerekkorukban, és emiatt nem is látnak ebben semmi kivetnivalót. Sőt, nehezményezik, amikor mások rosszallóan méregetik őket: pontosan tudják, hogy nincs ebben semmiféle rossz, pláne hátsó szándék, és ettől még ők is éppen olyan szülők, mint mások.

És hogy miért adnak épp ide, ha arcra is adhatnának? Mert kellemes, szeretetteli érzés, mondják, és mert annyi minden hasonlót csinálunk amúgy is a gyerekünkkel, amíg még kicsi. Sokszor a feje búbjától a talpáig összepuszilgatjuk, miért lenne bármi kivetnivaló épp ebben? Az ellenzők szerint viszont igenis van különbség: míg a popsira, hasra adott puszi többnyire a négy fal között történik, és csak csecsemőkorában tekinthető bevett szokásnak, a szájrapuszit sokan nagy nyilvánosság és még óvodás, akár kisiskolás gyerekeik esetében is alkalmazzák.

Szájrapuszi

Cuppanós pusziFotó: zeljkosantrac / Getty Images Hungary

Akkor mégis mi a baj?

A cikk folytatása: divány.hu oldalán

2019. június 22.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó