Párbeszéd a családon belüli erőszakról Lévai Katalin és Kökény Mihály közös sajtótájékoztatója

Dr. Lévai Katalin, esélyegyenlőségi miniszter párbeszédet, valamint folyamatos együttműködést szorgalmaz a gyermekbántalmazások megelőzéséért felelős miniszterekkel. Október 1.-én Dr. Kökény Mihály, egészségügyi-, szociális- és családügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Mint arról mi is beszámoltunk az UNICEF által nyilvánosságra hozott, 27 országban készült felmérés szerint évente 3500 gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében a világ fejlett országaiban. Öt országban, köztük Magyarországon kiemelkedően magas a fizikai bántalmazást elszenvedett fiatalkorúak aránya, mintegy ötszöröse a fejlett országok átlagának.

Lévai Katalin úgy gondolja, a családon belüli erőszak szinte kizárólag a nőket és a gyermekeket fenyegeti, ami a férfiak és nők közötti egyenlőtlen társadalmi viszony következménye. Magyarországon tehát még mindig hátrányos helyzetben lehetnek a nők a családon belül, csakúgy, mint a gyerekek, amely hatalmi, anyagi és érzelmi függőséghez vezet.

Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy a családon belüli egyenlőtlen hatalmi viszonyok mellet a családon belüli erőszak másik oka lehet az alkoholizmus, amelyről véleménye szerint igen kevés szó esik. Míg a dohányzás és a drogfogyasztás káros következményeiről szerencsére egyre többet hallani, az alkoholizmus ezekkel szemben háttérbe szorul, holott ez sokszor alapja lehet az erőszakos cselekedeteknek. Mindkét miniszter úgy gondolja, hogy az alkoholizmus és a családon belüli erőszak összefügg, ezért a megelőzés során is együtt kell kezelni a két jelenséget.

Lévai Katalin szerint tarthatatlan, hogy miközben az országban számos családsegítő központ és gyermekjóléti szolgálat található, mégis átlagosan havonta két gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Ezért kezdeményezte az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal úgy nevezett Krízisközpontok létrehozását, más állami, civil és egyházi szervezetek segítségével. Az önkormányzatok összehangolt együttműködése által lehetővé válhat a veszélyeztetett családok feltérképezése, ezáltal elkészülhetnek azok a krízistérképek, amelyek naprakész adatbázist szolgáltathatnak a szociális munkacsoportoknak.

A Kormányhivatal reményei szerint a krízistérképek egy hónapon belül elkészülhetnek, és 2003. december 20-ig átadhatják az első krízisközpontot, amelynek legfőbb célja a bántalmazott személyek jogi és mentális segítése.
Mindkét miniszter egyetértett abban, hogy különös hangsúlyt kell fektetni a védőnői hálózat bővítésére, hiszen a védőnőknek rendkívüli szerepe lehet a családon belüli erőszak feltérképezésében, és a nemrégiben módosított gyermekvédelmi törvény értelmében kötelesek is jelenteni, ha erőszakra utaló jeleket tapasztalnak. Lévai Katalin hangsúlyozta, nem szabad többé magánügyként kezelni a családon belüli erőszakot.

Az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a megelőzésre, főleg az oktatásban kell bővíteni a családdal, családi élettel és az erőszakos cselekedetek következményeivel kapcsolatos ismereteket. Nélkülözhetetlen továbbá egy felvilágosító kampány indítása, amelynek célja egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt az, hogy a gyerekek megismerhessék a segítségkérés lehetőségeit és módjait.

Lévai Katalin jövő heti vendége, Bárándy Péter, igazságügy miniszter lesz.

Forrás: Velvet.hu

2003. október 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?