Piros tojás, adok-kapok

A tradíciók megőrzése mindig a soron következő generáció „feladata”, emlékezni a régi szokásokra, hagyományokra egy olyan érték, ami átruházható. Így, ha Te egy olyan anyuka vagy, akinek van kisfia, mindenképp tarts velem, ha pedig olyan szülő vagy, akihez „Csak” jönnek a locsolók a leányzó miatt…akkor is olvass tovább!

 


Na, hadd’ szóljon!

Legyen a locsolóvers frappáns, könnyen jegyezhető, mégis eredeti, esetleg átírható…utóbbi főleg azoknak a délceg legényeknek szól, akik több lány ajtaján szeretnének kopogtatni és kevés energia befektetéssel szeretnének jó sok piros tojást bezsebelni. Mondjuk csak annyi változtatással, hogy a „Julcsit” kicseréli „Ágira”. Mármint csak a nevet.

Ennek fényében pedig hozok néhány olyan locsolóverset, ami nem feltétlenül hétköznapi, de egyszerű és jópofa.

1.-

Én csak erre jártam,
egy szép kislányt láttam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
ha meglocsollak, kapok puszit?

2.-

Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár egy puszi.

3.-

Én kis kertész legény vagyok,
Rózsavízzel locsolkodok.
Úgy locsolom a lányokat,
Mint kertész a virágokat.

4.-

E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?

5.- Ha egy igazi pimasz versikét szeretnénk:

Rózsavíz a kezembe,
Hadd öntsem a fejedre!

6.- A vers, amit csak egy leányzónak lehet elsütni…

Szép lányokat kergetek,
Az én kölnim permetez.
Jó dolog a locsolás!
Ide vele a piros tojást!

7.- Ez pedig egy kicsit hosszabb a vállalkozó szellemű legényeknek.

Jó reggelt, jó reggelt,
Kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel,
Hogy ne hervadozzál.

Kerek erdőn jártam,
Piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin,
Mindjárt ide szálltam.

Tessék hát rózsavíz,
Gyöngyöm, gyöngyvirágom.
Hol a tojás, piros tojás?
Tarisznyámba várom!

Ha már a fiúknak segítettem felraktározni a locsoló versekből, akkor a lányokat sem hagyom „hopp”-on, segítek szebbnél-szebb tojásokat készíteni a becses udvarlóknak.

Színezzük újra!

Az egyik módszer, ami mindig nagy sikert arat a családi köreinkben, az a hagymahéjjal és céklalével történő festés, ez nem csak környezetbarát, de szinte mindig van a háztartásban. Mindkét szín „kinyerésében” egy nagy fazékra lesz szükségünk, benne a felaprózott hagyma-, céklahéjjal, amelyeket felöntünk bő vízzel és szó szerint kifőzzük belőlük a színt. Amikor erőteljes színt látunk belehelyezzük az azóta már megfőtt tojásokat, és tetszőleges színűre hagyjuk „ázni” (minél tovább hagyjuk a vízben, annál erőteljesebb színt kapunk).

Egy másik módszerhez nincs másra szükségünk, mint a korábbi eljárásra, plusz szakadt harisnyára és az udvaron szedett levelekre. Fogod a főtt tojást – akár hűlve vagy még melegen, attól függ, mennyire fürgék az ujjaid-, fogod a szakadt harisnyából levágott harisnya véget, belecsavarod jó szorosan a tojást, amire – ez egy lényeges pont-, rászorítottad azt a virág levelet, vagy magát a virágszirmot, aminek a lenyomatát szeretnéd viszontlátni a tojáson-, ha szorosan körbe fogtad a tojást, kössed össze a harisnyaszárat és tedd a hagymás, céklás forró vízbe ázni.

A végeredmény elragadó lesz, én azt mondom!

Viaszos tojások

Olvasszunk fel gyertyaviaszt egy kis tálkába, majd az ecsetet belemártva rajzoljunk mintákat a tojásokra. Kicsit várjunk, amíg a viasz megszárad a tojásokon, és azután mártsuk be őket a festékes vízbe. A viaszon a festék nem fog megmaradni, ezért a minták szépen fognak látszani.

 

 
D. Dominika , 2022. április 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?