Siess!

Sorozatunkban azokat a gyermekkori "parancsokat" vesszük végig, amiket szüleinktől kaptunk. Később szülővé válva, magunk is ezeket adjuk tovább a gyerekeinknek.

Ezek a "parancsok":

  1. Légy tökéletes! (Itt találod a cikket.)
  2. Bírd ki! (Itt találod a cikket.)
  3. Szerezz örömet másoknak! (Itt találod a cikket.)
  4. Siess!
  5. Küzdj!

Akik ezt a parancsot kapják a szüleiktől egész életükben magas fordulatszámon pörögnek. Egyfajta Duracell nyusziként élnek. Muszáj mindent gyorsan csinálniuk.

Ehhez a szülői parancshoz hozzájárul még a XXI. század tempója. Most a pörgés, a minél több helyen történő helytállás, a minél több feladat elvégzése a trendi. Ha sietsz és elfoglalt vagy, akkor fontos, sikeres vagy. Azt persze, hogy ez pontosan hogyan működik, és hosszú távon milyen ára van, az emberek többsége  nem látja.

Óvodásként akkor fognak szeretni, ha gyorsan öltözöl, gyorsan eszel, gyorsan fürdesz, gyorsan pakolsz és gyorsan elalszol este. Persze az utcán is gyorsan közlekedsz, hiszen a szüleidnek nincs sok ideje.

Később gyorsan megtanulsz írni, olvasni, számolni, mert így nem lesz veled kapcsolatosan senkinek plusz feladata a családban. Az iskola mellett egyre csak szaporodnak a különböző elfoglaltságok. Nyelvtanulás, zeneiskola, sport stb.

És ez folytatódik különböző stációkon keresztül egészen életed végéig. Folyamatosan azt érzed, ha lelassulsz, nem vagy elég jó. Legnagyobb ellenfeled az idő.

Szerencsére egyre több helyen, és egyre több formában jelenik meg a slow mozgalom. Kitalálója egy olasz gasztroblogger volt, aki a fast food jelenséggel szemben hirdette meg a slow food mozgalmat. Mostanra ez már nem csak az étkezés területén van jelen, de a gyerekneveléstől kezdve az online tartalmak olvasásán keresztül, a városfejlesztésig megtalálható.  Igaz, ha valaki ezt a parancsot kapta, eleinte nem tud velük mihez kezdeni. Először magának kell engedélyt adnia arra, hogy lelassuljon.

Mi van akkor, ha egy gyerek alapvetően lassú? Lassan eszik, lassan készülődik indulás előtt, lassan tanul, lassan oldja meg a feladatait, lassan indul el, lassan hoz döntéseket stb. Egy Siess! parancsot kapott szülő számára egy ilyen karakterű gyerek óriási kihívás, mert nem tudja teljesíteni azt, amit a szülő természetesnek vesz. Rengeteg családi konfliktus forrása az ilyen karakter különbözőség.

Ebben az esetben tudatosítani kell, hogy a szüleinktől kapott mintáról van szó, amit felnőttként meg tudunk változtatni. Engedélyt kell adnunk magunknak arra, hogy ne a gyermekkorban kapott "parancsokat" kövessük, hanem a saját tempónkban éljünk.

Szülőként pedig fontos, hogy megértsük és elfogadjuk, hogy a gyerekeink más személyiségű, más tempójú emberek, mint mi. Ehhez természetesen sok-sok türelemre és toleranciára van szükség.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Keresztúri-Tóth Kriszta

www.noatet.hu

www.egyutt-neveles.hu

Keresztúri-Tóth Kriszta , 2016. október 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?