Szülők posztjai a leglehetetlenebb dolgokról és helyzetekről, amelyek miatt sírásra görbül a gyerekek szája

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek sok meglepő dolog miatt képesek sírdogálni. Ha valaki azt mondja például, hogy Darth Vader rosszfiú, vagy az a tény, amikor rájönnek, hogy a víz felszínén az aranyhíd valójában nem is aranyból van. 

Rengeteg szülő, édesanya és édesapa oszt meg vicces képeket, szövegeket mellékelve csöppségükről, milyen – számunkra jelentéktelennek tűnő – dolgok fakasztanak könnyet a kicsik szeméből.

Vicki Broadbent (író, szerkesztő-riporter, a Honest Mum szülői blog alapítója) foglalkozott behatóan azzal a témával, hogy a szülők hogyan is reagálhatnak arra, amikor gyermekeik valamiért feleslegesnek tűnő cirkuszt, felhajtást rendeznak.

Érdemes nem csak a vicces bejegyzéseket megnézni, hanem azt is, amiket a szerző alájuk posztolt, hogy hogyan szünteti meg ezeket a feszült helyzeteket.

Broadbent szerint a válasz, amit sokszor az apróságok miatt síró gyermekinek ad, attól függ, hogy milyen napjuk van, mi történt pontosan, és hogy mik voltak a kiváltó okok. "Azt hiszem, hogy szülőként meg kell hallgatnunk gyermekeinket, és bármennyire jelentéktelennek tűnik is, amivel hozzánk fordulnak, biztonságos érzelmi teret kell nyújtanunk számukra. Ha gyermekeink jól érzik magukat ebben, ha apró gondokkal, bajokkal is hozzánk tudnak fordulni, akkor nagyobb problémák esetén is számíthatunk bizalmukra"- magyarázza az édesanya.

"Természetesen erős és ellenálló gyerekeket szeretnék nevelni, így, ha a probléma nem tűnik olyan nagynak, igyekszem elterelni a figyelmüket, megnyugtatni őket, majd a könnyek elállítása után megbeszélni, miért is sírtak. Ezek után gyakran együtt nevetünk, amikor már ők is átérzik azt, hogy a gond nem is volt olyan nagy. "

Amikor Vicki gyermekei fiatalabbak voltak, a sírás olykor teljes összeomlásba is fordult, különösen kétéves kor körül és a tinédzser években. "A figyelemelterelés, általában valamilyen mókázás, játék, éneklés stb. formájában a legtöbbször jól működött, csakúgy, mint a türelem, amikor nem borultam ki könnyeikre és / vagy haragjukra."

Broadbent pontosan tudja, hogy ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni, különösen nyilvános helyeken, de ha hosszú, mély lélegzetet vesz az ember és figyelmen kívül hagyja az ítélkező emberek rosszalló tekintetét, az sokat segít abban, hogy nyugodtabban reagáljon saját gyermekére. "Ha rosszul reagálunk, az csak súlyosbítja a helyzetet. Modellezzük azt a viselkedést, amelyet szeretnénk, hogy gyermekeink kövessenek. Ez akkor is hasznosnak bizonyult, amikor 10 évesem miatt a pubertás minden kihívástát megtapasztaltuk!" mondja.

A pszichológusok véleménye, hogy a viselkedésbeli elvárásokkal szemben a nyugodtság és az egyértelműség segíti a szülőket, hogy hatékonyabban kommunikáljanak gyermekeikkel. Tehát nem az, hogy: "Viselkedj rendesen!", hanem helyette mondjuk, hogy: "Étkezés közben ülj le, kérlek, és tedd le a kezeidet magad mellé."

Megfigyelhető, hogy a konkrét dolgok azok, amelyek ráébresztik a gyermekeket arra, ami az, amit elvárnak tőlük, hogy hogyan viselkedjenek. Fontos továbbá, hogy ezeket később dicsérettel és jutalommal meg is erősítünk bennük

Cukiságok, amiért a gyerekek sírva fakadnak

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Egész nap sírdogált, mert nem tetszett neki a póló, ami rajta volt. A kislány maga öltözködik…

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Egyszer le kellett borotválnom a fejemről a hajamat, mert a hajvágás nem igazán sikerült jól. A gyerekeim sírva mentek az édesanyjukhoz, hogy a papának miért kell börtönbe mennie…

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Nem hagytam, hogy megszúrjon a villával, amit valahonnan a konyhapultból szedett elő…

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Be volt kapcsolva a porszívó, amit ő kapcsolt be….

A kutya megette a kekszet, miután a szájába tette…

Nem engedtem, hogy segítsen a kutyakakit eltakarítani, mert puszta kézzel akart nekilátni…

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Gyermekem az éjszaka közepén keltett, hogy ne vágjam az ananász karikákat túl vékonyra. Sosem szoktunk ananászt venni,,,

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Rosszul tekertem fel a burrítót…

A fekete nadrágja túl fekete volt…

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Mert nem aludhatott a popcorn sütővel…

Mert a szivárvány eltűnt…

Nem volt pocsolya, amibe beleugorhatott volna… (napsütéses délután)

Funny-Things-That-Made-Toddler-Cry

Az unokám 10 percig zokogott, mert mindenki Kohen-nek szólította (ez a neve ugyanis)… Aztán kiderült, hogy egyszerűen csak éhes volt..

- VIA - 

B.Zs. , 2020. december 30.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó