Tanácsok, hogy jobban aludjon a gyermek

Az alvásnak fontos szerepe van a gyermek fejlődésében, nagy mértékben befolyásolja a viselkedését és a mentális egészségét. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segítségével elérhető, hogy jobban aludjon a gyerkőc.


Az esti mese a lefekvés előtti rituálé egyik fontos része

Annak érdekében, hogy jobban aludjon a gyermek, lefekvési rutint érdemes kialakítani. Meg kell határozni azt az alvási időt, mely összhangban van a gyerkőc által igényelt alvásmennyiséggel. Továbbá a lefekvésre készülődésnek is fontos szerepe van. Minden nap ugyanakkor kerüljön sor a fogmosásra, majd pedig a meseolvasásra. A rutin biztonságérzetet ad a gyerkőcnek, és megszünteti a lefekvéssel kapcsolatos szorongását.

Az esti mese a lefekvés előtti rituálé egyik fontos része, meghatározó a gyerkőc életében, fontos szerepe van a fejlődésében. A mesék segítségével megértheti az őt körülvevő világot és egyszerűbben old meg nehéz helyzeteket. Az esti közös meseolvasás nagy mértékben hozzájárul a nyugodt alvás biztosításához.

Megakadályozza a melatonin hormon termelődését

Ma már a gyerekek sok időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó okostelefonról, laptopról vagy tabletről. Sőt, ezek az eszközök gyakran bekerülnek a hálószobákba is. Többek között az a gond velük, hogy kék fényt bocsátanak ki, mely megakadályozza a melatonin hormon termelődését, mely az alvási ciklust irányítja. 

Szóval a lefekvés előtti órákban fontos, hogy a gyerkőcök ne használják ezeket a készülékeket. Továbbá azért sem jó, ha a hálószobában vannak ezek az eszközök, mert különféle zajokat bocsátanak ki az értesítések miatt. Ezek a hangok pedig felkelthetik a gyerkőcöt az éjszaka során.

A friss levegőn töltött időnek és a testmozgásnak is fontos szerepe van

A megfelelő környezetnek is fontos szerepe van a minőségi alvásban. A szoba legyen biztonságos, megfelelő hőmérsékletű, sötét és csendes. Ha fél a sötétben a gyerkőc, akkor érdemes a folyosón felkapcsolni a villanyt, és az ajtót kinyitni, hogy azon keresztül beszűrődhessen a fény. Minimális fény szűrődjön be, pontosan annyi, amennyi megnyugtatja a kicsit, de nem zavarja az alvásban.

A friss levegőn töltött időnek és a testmozgásnak is fontos szerepe van a jó alvásban, hamarabb fog elaludni a gyermek. Azonban nem szabad túlzásba esni, hiszen a túlfáradás is okozhat problémát az elalvásban.

S. Dóra , 2022. augusztus 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?