Több játékot a világnak!

Ha dolgozol, munka után hullafáradtan esel be az oviba-bölcsibe a gyerekért, aztán gyors bevásárlás, futás haza, vacsorakészítés, esti készülődés. Ha nem dolgozol, mert otthon vagy a gyerekkel, kicsit ugyan jobb a helyzet, de akkor is ott a házimunka, az intézkedni valók. És akkor eléd áll a gyerek: "Anya, gyere játszani!"

Ebben a helyzetben három eset lehetséges: vagy erőt veszel magadon, lerázod az egész nap rád rakódott fáradtságot, és leülsz a gyerek mellé, vagy valami kifogással kimented magad a közös játék alól, vagy megpróbálod a gyereket abba bevonni játékos formában, amit éppen te csinálsz.

Sajnos úgy tűnik, hogy egyre gyakrabban a második verzió működik, azaz a szülők bizony hajlamosak fáradtságra, feszültségre vagy bármi másra hivatkozva leszerelni a csemetét. Ez derül ki a nemrégiben elkészült eddigi legnagyobb játékkal kapcsolatos kutatásból, a PLAYREPORT-ból is, amit az IKEA megbízásából végeztek el.

A 2008. októberében indult kutatáshoz világ 25 országában - köztük Magyarországon is -, összesen 11 000 interjút készítettek, 8000 szülő és 3000, 7-12 év közötti gyerek közreműködésével. Az eredmények sokszor igazán elgondolkodtatók lettek. Döbbenetes, de a szülők 45 százaléka úgy érzi, nincs ideje játszani a gyerekével, 26 százalékuk pedig egyenesen úgy fogalmazott, ő ehhez a tevékenységhez túl feszült. Eközben viszont a felnőttek 46 százaléka komoly lelkiismeret-furdalással küzd, amiért nem tölt elegendő időt gyermekével.

Az is érdekes, hogy a szülők 50 százalékának - ám egyes országokban, pl. hazánkban is, a szülők kétharmadának - véleménye szerint egy játéknak fejlesztenie kell a gyereket, ám a gyerekek mindegyike szerint a játékban csak egyetlen dolog a lényeg: a felhőtlen szórakozás. Ami összecseng azzal, amit a szakemberek mondogatnak: a szabad, kötetlen játék a legjobb fejlesztő tevékenység gyerekeink számára. Eközben a szülők 27 százaléka meg van róla győződve, hogy az a jó játék, aminek célja is van.

Abban a szülők nagy része - 89 százaléka - egyetért, hogy a játék fantasztikusan fejleszti a gyerekek képzelőerejét és kreativitását. Még ennél is többen - 93 százalék - vagyunk meggyőződve arról, hogy a játék a gyerek fejlődésének fontos része. Sőt, 71 százaléka a felmenőknek úgy érzi, jó lenne, ha otthon is kreativitásra ösztönözhetné gyermekét, ám nem tudja, ez hogyan lehetséges.

Mert ahogy kiderült, bármennyire is szomorú, a felnőttek nagy része úgy véli, ők bizony már elfelejtettek játszani. Pedig a gyerekek 73 százaléka azt mondta, számukra a szülőkkel való játék még a tévénézésnél is jobb szórakozást jelent!

És lássuk be, játék bármi lehet: egy közös főzés-sütés, kavicsdobálás a pocsolyába, egy negyedórás közös ugrálás vagy tánc, a bevásárlás, sőt, még a takarítás is éppúgy játéknak számíthat, mintha leülünk építeni, rajzolni valamit vagy esetleg társasjátékozásra adjuk a fejünket.

A gyerekeknek kell a játék, hiszen ez teszi őket boldoggá. Márpedig a szülők 72 százaléka elsősorban azt kívánja, hogy gyermeke boldog legyen. Igaz, a maradék 28 százalék inkább az anyagi sikereket és a komolyságot tartja fontosnak csemetéje életében.

Ti mit szoktatok játszani a gyerekkel? Hogyan szakítotok időt a közös játékra?

Szilágyi Diána , 2010. augusztus 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó