Újdonsült nagymamik tízparancsolata - ezt (NE) tedd, ha jót akarsz (a friss családnak)!

1. Már a szülés napján menj be a kórházba látogatni, utána pedig egy napot se hagyj ki, hogy megcsodáld az unokád.

Amikor még te voltál újdonsült anyuka, szigorú látogatási rend volt, a kisbabákat elvitték, üvegajtón keresztül lehetett csak megnézni a piciket. A kórtermekben nem lehetett látogatókat fogadni, és az újdonsült anyukák is csak szoptatás idejére találkoztak a kisbabákkal, egyébként pihentek. 

Milyen jó, hogy ez már nincs így! Délelőtt is, délután is van látogatás, a kisbabákat az anyukák látják el kezdetektől fogva, állandóan velük van, nézhetik azt a csöpp kis kezét, lábát, arcoskáját, emellett pelusozhatják és szoptathatják éjjel-nappal! Bizonyára azért van így, hogy te, kedves újdonsült nagymama ott lehess a fiatalokkal az újdonsült család első perceitől kezdve. 

2. Meséld el, mi volt, amikor te szültél. Hosszasan, részletesen, az időjárásra is kitérve. Ezt leginkább akkor tedd, amikor épp elaludt a baba.

Biztosan nagyon kíváncsiak lesznek rá...

3. Nézd végig a szoptatást, és lásd el jó tanácsokkal az újdonsült kismamát!

Igaz, amikor te voltál kismama még az élettől teljesen elrugaszkodott három óránkénti szoptatás volt a divat, éjszakára pedig feltöltöttétek a gyerek gyomrát teával, hogy ürüljön, a melledet fertőtlenítővel kezelted, hogy legyen mit lenyalogatni a picinek, és fejtél, ha kellett, ha nem. Ennek következtében néhány hónap szoptatás után el is apadt a tejed, de most mindenki nagyon boldog, hogy harminc év távlatából hirtelen szakértő lettél. A kórházban dolgozó szoptatási tanácsadó, csecsemőgondozók és gyermekorvos biztosan nem elég felkészült ahhoz, hogy lányodnak/menyednek segítsenek szükség esetén. Emellett külön jól esik a kismamának, hogy amióta kebleiből anyamell lett, már bárki szabadon megcsodálhatja.

4. Vedd át a gyereket, hadd pihenjen a kismama!

Biztosan sokat tud pihenni úgy, hogy valaki nézi, és még a gyerekét is elvette tőle....

5. Készíts rengeteg fotót a gyerekről, és mindenképp örökítsd meg a kismamát is legboldogabb pillanatában, frissen, szülés után kialvatlanul, lehetőleg szoptatás közben. Használj vakut, mert a képminőség nagyon fontos, és lehetőleg kattanjon nagyot az a gép!

A gyerek szeme és idegrendszere hálás lesz érte...

6. Küld be a rég nem látott rokonokat, a zöldséges Icukát és a fodrász Évát, de a régi osztálytársnőidet is a kórházba látogatni mindenképp, had örüljenek a fiatalok, hogy ennyien gondolnak rájuk.

7. Miután hazamennek a fiatalok a kórházból, feltétlenül minden nap látogasd meg őket.

Ne is foglalkozz azzal, hogy szeretnének családdá válni, ismerkedni a picivel. Hogy kizárólag akkor alhatnak, fürödhetnek, ehetnek vagy beszélgethetnek értelmesen, amikor a pici alszik, és, hogy apa azért vette ki a szabiját, hogy ezt a pár napot HÁRMASBAN töltsék.

 8. Nézd végig, ahogy pelenkáznak, öltöztetnek és fürdetnek, közben lásd el őket jó tanácsokkal és régi kakis-pisis sztorikkal.

Biztosan nagy szükségük lesz rá...9 hónapja nézik a babagondozós videókat, elvégeztek egy tanfolyamot a védőnők szervezésében, és ráadásul a kórházban is ezeket mind nekik kellett csinálniuk első perctől. De nagyon értékelni fogják, ha megemlíted, hogy ti annak idején vizes ronggyal tisztítottátok a baba nyakig szaros popóját, kikotortátok a kakit, mielőtt mostátok, lefedtétek a köldökcsonkot, és, hogy fürdésnél a fülét még véletlenül sem érhette víz.

9. Minden nap kérdezd meg, hogy alszik-e már a kiságyában a baba, és semmiképp se mulaszd el figyelmeztetni őket, hogyha az ágyukba szokik, akkor még 16 évesen se szoktatják onnan ki, és már sosem fognak nemi életet élni.

Nemi élet? De vicces! Jelen pillanatban úgy vannak vele, hogy a legjobb védekezés, ha az életben sosem csinálják többet. Viszont ha bealszik rajtuk, hordozóban, mózesben, ágyban szopizás közben, bárhol és bármikor a kisded akár csak két órára, annak valahogy jobban örülnek, mintha a kiságyába kényszerített picúr szívszorító visítását hallgathatják a kényelmes nagy ágyból.

10. Ha már letelt a gyermekágy, mindenképpen jegyezd meg, hogy ilyenkorra te már három fogásos vacsorával vártad haza csinosan a munkában megfáradt életed párját a tiszta, rendes lakásban úgy, hogy akkoriban még a pelenkákat is neked kellett mosnod, és nem rendelhettél kaját, ami felesleges pénzkidobás. 

Ne aggódj, nem merik megkérdezni, hogy addig mit csinált a gyerek, amíg mindezeket elvégezted, és azt se fogják a fejedhez vágni, hogy legutóbb az ő pénzükből nyaralt a pszichológusuk Balin, hogy föl bírják dolgozni az akkor szerzett traumákat, amikor ők sírtak ugyan, mert vágytak az anyjuk szeretetére és közelségére, de akkoriban fontosabb volt megfelelni a szomszéd asszonynak vagy bárkinek. Azt se fogják a fejedhez vágni, hogy talán pont azért nem teszik le a picit egy percre sem és adnak cicit neki bármikor, amikor kér, nehogy ugyan azokat a traumákat kelljen átélnie, mint amit nekik kellett a hozzád hasonló édesanyák és az akkori társadalom hozzáállása miatt.

 
Csercsa-Kincses Anita , 2016. június 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó