Valószínű a te párod is „kispapa” depresszióval küzd, ha:

Még ha felbosszantott, akkor is vigyázz, mivel vádolod meg – nagyon hamar visszaüthet.

Hiába a rengeteg odaadás és szeretet, olykor minden szülőnek elfogy a türelme, és ilyenkor igencsak ártó dolgokat is képesek a gyermekük fejéhez vágni. Azonban bármilyen nehéz is, még ezekben a helyzetekben is meg kell őriznünk a higgadtságunkat, hiszen a mi felelősségünk gondolkodni a gyerekek jövőbeni mentális állapotáról. Ebbe nagyban beletartozik az is, milyen impulzusok érik őket kicsiként, ugyanis egy-egy rosszul irányzott mondat maradandó kárt okozhat.

Íme 5 dolog, amit sosem lenne szabad a gyerekünknek mondani:

1. Fejezd be a sírást!

Azért fakadnak sírva a gyerekek a legapróbb problémák miatt is, mert még nem tanulták meg szavakba önteni az érzéseiket, logikusan gondolkodni a kialakult helyzetekről. Ez egy teljesen normális életkori sajátosság, ami az idő előrehaladtával változni fog. Ha már megnyugodott, később el tudod magyarázni neki, hogyan kezelje máskor ezt a helyzetet.

2. Te vagy a legszebb/legokosabb/legügyesebb gyerek.

Ezek a mondatok természetesen szeretetből és jószándékból fakadnak, azonban be kell látni, olykor többet ártunk a kegyes hazugságokkal, mintha az igazat mondanánk. Egy gyerek sem lehet a "legjobb" és a "legszebb", és ezt felesleges is beléjük táplálni. Ismerd el az érdemeit, és motiváld őt további fejlődésre az építő jellegű kritikával.

3. Csalódtam benned.

A legtöbb szülő ezt akkor vágja a gyermeke fejéhez, amikor az már eleve bűntudatot érez. Senkit sem okolhatsz azért, mert te mást vártál az illetőtől. A gyerek nem azért születik, hogy a szüleit boldoggá tegye - ő is egy független, önálló teremtés, aki a saját vágyai felé halad, az általa legjobbnak vélt módon. Ahelyett, hogy bántod a hibáiért, inkább tanítsd meg neki, mi helyes és mi helytelen.

4. Félni ciki dolog.

Nem, félni egyáltalán nem ciki, pláne, ha ötéves vagy, és csak most kezded megérteni, mi ez a világnak nevezett furcsaság körülötted. Ahelyett, hogy leszidnád, inkább örülj neki, ha a gyereked őszintén mer beszélni az érzéseiről, ha pedig vigasztalni szeretnéd, épkézláb érveket sorakoztass fel elé.

5. Semmirekellő vagy.

Na, pontosan azokból a gyerekekből lesz teljesítési kényszeres, önbizalomhiányos felnőtt, akiknek ilyen dolgokat vágtak a fejéhez gyerekkorában. Tudjuk, hogy nem egyszerű megfegyelmezni egy lázadó kisiskolást, de szülőként igenis figyelembe kell venned a szavaid következményét még akkor is, ha felháborodtál.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. szeptember 08.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó