Várakozás gyerekkel - Kösd le a figyelmét!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a gyerekkel együtt várakozni kell, figyelmet kell elterelni, nyugtatóan kell hatni a gyerekre akár órákon át is. De hogyan és mivel? Nem könnyű a feladat, ezt utoljára a lányom mandulaműtétjekor tapasztalhattam meg.

Egy egész arzenállal készültem, hogy változatos módon tudjam a gyerekemet szórakoztatni - de leginkább a figyelmét elterelni - a műtét előtt és után.  Nézzük csak!

  • Mesekönyv

Olyan könyvet vittem, amit azelőtt még nem olvastunk. Benne volt ugyan a rizikó, hogy majd nem fogja érdekelni, de állatos könyvekkel annyira nem lehet mellélőni nála. Nagyon meghitt volt, ahogy a kórteremben a 3 anyuka egyszerre 3 különböző mesét olvasott fel a gyerekének.

A modern technikát is segítségül hívtuk: van a telefonomon e-reader alkalmazás, erre is tettem néhány mesekönyvet, végszükség esetére.

  • Hangoskönyv

Vittem mp3-lejátszót, amin hangoskönyvként rajta volt a mostani abszolút kedvenc,  A kis herceg. Nem is tudom, hányszor meghallgatta a lányom egymás után, szerintem már kívülről tudja.

Autókázva is nyerő A két Lotti, A kék csodatorta, meg a többi jó kis mese.

  • Rajztábla

A kisasszony nagyon szeret rajzolni, de nem akartam papír- és ceruzahegyekkel feltankolni, ezért egy mágneses rajztáblát vittünk, ami minden rajzolás után azonnal letörölhető, lehet újra alkotni. Játszottunk olyat is, hogy egyikünk rajzolt, a másiknak pedig ki kellett találni, mi az. Hiszitek vagy sem, nekem van ezekben a játékokban a könnyebb dolgom, a lányom sokkal szebben, felismerhetőbben rajzol, mint én.

  • Tetoválós toll

Ezt nem vittük a kórházba, de várakozás közben már volt, hogy bevetettük. Egymás kezére rajzolunk mindenféle mintákat. Könnyen lemosható, tehát nem kell szégyenkeznünk a munkahelyünkön, amiért katicák és lepkék díszítik a kézfejünket.

  • Kifestők, újságok

Ha van rajzoláshoz helyünk, akkor a kifestő a legtöbb gyereket leköti egy időre, pláne, ha elég sok különféle színű ceruza áll rendelkezésre.

 A gyerekeknek szóló havilapok általában nem túl … hmmm… érdekesek felnőtt szemmel, 5 perc alatt ki lehet azokat olvasni, de ha elfelejtettünk kellően felkészülni a hosszú üresjáratokra, akkor átmenetileg megteszik, bármelyik újságárusnál kaphatóak. Néha egész jópofa ajándékokat csomagolnak melléjük.

  • Hordozható dvd-lejátszó

Sok órás autóúton, vonatozáskor igen hasznos.  Bár olyan filmet kiválasztani, ami mindenkinek egyformán bejön, sőt, még a szülő is szívesen nézi (már ha nem vezet), nem mindig egyszerű.

  • Szójátékok

Ehhez még csak nem is kell cipelnünk semmit. Nagyobbacska gyerekekkel élvezetes igazán, egy kétévessel azért annyira nem nagy buli szóláncozni. Lehet azt a fajtát, ahol valaki mond egy szót, a következőnek pedig a szóvégi hanggal kezdődve kell egy újabbat mondani; de nálunk nagy sikere van az autós, kutyás és gyümölcsös szóláncnak is. Ezeket úgy játsszuk, hogy mindenki sorban mond egy autómárkát (kutyafajtát, gyümölcsöt), és nem szabad ismételni. Akinek nem jut újabb az eszébe, az kiesik. Értelemszerűen az autósban általában a fiam nyer, de a kutyásban a nagylányom az ász. Ő gyakorlatilag minden kutyafajtát ismer, amit csak tenyésztő tenyészt a világon.

  • Énekeljünk!

Ha még nem borítottak ki minket a gyerekek egy sokórás autóúton annyira, hogy egy Cseeend leeegyen! üvöltéssel mindenkit szótlanságra kárhoztassunk, akkor vegyük elejét a megőrülésnek énekléssel. Rajzfilmslágerek, népdalok a tutik, de bármi jöhet, ami eszébe jut az aprónépnek.

Nektek milyen trükkök vannak még a tarsolyotokban?

Nágel Zsuzsi , 2012. október 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó