10 dolog, amit tudnod kell az újszülöttekről - 1 rész

Egyértelmű, hogy mindenkinek a saját bébije a leggyönyörűbb, legtökéletesebb teremtmény a világon! Nincs ahhoz mérhető csoda, amikor először a kezünkbe fogjuk, amikor először megpillantjuk az arcát… Akad azonban néhány dolog, amire jó, ha felkészülsz – mi most összeszedtük Neked, hogy ne érjen váratlanul!

  1. Sok csecsemő picit mókásan (legyünk őszinték; ijesztően) néz ki, amikor világra jön

A szülőcsatornán való áthaladás miatt a fejük csúcsosnak, torznak tűnhet, császározás esetén pedig laposnak. Bőrüket boríthatja magzatmáz, vagy lehet ráncos is, egyes babákon foltok, pöttyök jelennek meg. A látóizmok gyengesége miatt szinte minden pici kancsal, a szemhéja duzzadt, szemöldököt és szempillát ne nagyon keress rajta.

  1. Ne legyenek nagy elvárásaid a visszajelzéseit illetően

A baba akaratlagos, szociális mosolyra csak a 6. hét környékétől képes – ne legyél olyan, mint egy szigorú főnök, aki folyamatosan ellenőrizgeti, sürgeti a bébijét, hogy visszajelzéseket csikarjon ki belőle. Hidd el, hogy mindent érez, felfog a környezetéből – még ha nem is tudatosan-, hiába nem fejezi ki!

  1. Óvatosan fürdesd kisbabád a köldökcsonk leeséséig

A köldökzsinór maradványa gyakorlatilag nyílt sebnek számít, ezért nem szabad, hogy nedves legyen (ha mégis víz éri, semmi baj; gyorsan itasd fel). Nagyjából kéthetes korban magától leesik, addig pedig célszerű csak pici vizet engedni a babakádba, és használhatsz finom szivacsot a test többi részének tisztán tartására. A köldökcsonk külön ápolást igényel: patikában kapható 70%-os alkohol és fülpálcika vagy vattapamacs szükséges hozzá, napi két-háromszor kend át.

  1. Nem kell félni a kutacsoktól

A kutacs az a lágyrész, ami a baba koponyacsontjai között található és a koponya rugalmasságát biztosítja, mely nélkül az nem tudna áthaladni a szülőcsatornán. Idővel fokozatosan megkeményedik (az elülső kutacsok hat hónapos kor körül, a hátsók másfél évesen), de addig is vigyázni kell rájuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a dús hajú babákat ne szabadna fésülni, ne ess pánikba, ha véletlen hozzáérsz egy kutacshoz, viszont megütni, nyomkodni tilos. Tudtad, hogy a végső csontosodás valamikor 20 és 50 éves kor között következik be?

  1. Ne aggódj, garantáltan tudni fogod, hogy eleget evett-e

A kisbabákat 2-3 óránként kell etetni, de ha nem tápszerezel, hanem szoptatsz, nem olyan könnyű megállapítani, valójában mennyit is evett a gyerek. Jó módszer erre a mérlegelés: egy gyors mérés etetés előtt, és egy utána. Ne lepődj meg, ha a mérleg az első napokban 5-8%-kal kevesebbet mutat, a születési súlyhoz képest; a második héttől elkezd majd gyarapodni. De az elhasznált pelusok száma is mérvadó, egy nap olyan 5-6-ot kell cserélni, és nagyjából egyszer-kétszer kakil a kicsi.

Maradj velünk a folytatásban is!

Plézer Panna , 2016. december 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó