10 dolog, amit tudnod kell az újszülöttekről - 2. rész

Ráncoska bőr, csúcsos-torz fejecske, magzatmáz… Akkor is; mindenképpen imádni fogod, mert a Tied! Kutacsok, köldökcsont, mérlegelés; maximális odafigyelést igényel, de mindent megér! De vajon mi vár még Rád? Mi nem csak az élet habos oldaláról beszélünk, hanem arról is, amikre fel kell készülnöd, mert nem egyszerű feladat

6. A száraz bőr teljesen normális

Gondolj csak bele… Ha Te is kilenc hónapig „úszkálnál” egy nedves, vizes közegben, majd hirtelen a szárazföldre kerülnél; hát bizony a Te bőröd is elég száraz lenne. Igazából nincs vele különösebb teendő (pár nap és elmúlik), sőt; nem szabad elkezdeni babaolajozni, mert csak még jobban kiszárad! Egy pici babahintőport használhatsz, fürdetés után. A bőrszárazságon kívül, a homlokon, állon megjelenő aknék is riadtságra adhatnak okot – de hidd el, ezek is teljesen normálisak; csupán a bőr fokozott faggyúműködéséről, illetve hormonális változásokról árulkodnak. A pattis időszak 3-4 hetes kortól kb. féléves korig tart.

7. Nem kell önkéntes száműzetésbe vonulnod a négy fal közé

Normális életet élni – közel azonosat, mint szülés előtt… Talán ez az egyik legnehezebb dolog, egy friss anyukának. De hidd el, nagyon fontos, hogy megtaláld a balanszot, az anyai feladatok ellátása, és a Te igényeid kielégítése között – hiszen a baba mindent megérez: azt is, ha nem vagy boldog, mert nem fordítasz magadra elég időt. Ha szeretnél valamit elintézni, nyugodtan vidd magaddal a picit is, nem kell pánikszerűen tartani az idegen helyektől – baci, fertőzés szempontjából-, de azért kerüld a túlzsúfolt helyiségeket, a beteg embereket (így télen, különösen sokan náthásak), óvd a bőrét a napsütéstől és tanítsd meg a környezetednek, hogy mielőtt babázna, mosson kezet!

8. A csecsemők rengeteget sírnak – naná, hiszen így kommunikálnak

Átható bőgéssel jelzik, ha éhesek, nedves a pelus, hideg van, vagy kézbe kívánkoznak. Bár ez a „korai kommunikáció” frusztráló is egyben, mégis nagy segítség, amíg a gyerek nem tud megszólalni. Általa gyorsabban észre vesszük, hogy a kicsinek szüksége van valamire, és ha megtanuljuk ezt a nyelvet, egész egyértelművé válnak a leadott jelek, például fel tudod ismerni, amikor azért sír, mert éhes, és így később már nem kell fölöslegesen felébresztgetned pár óránként.

9. … És sokat is alszanak!

A növekedéshez, fejlődéshez energia kell – az első három hónapban semmin le lepődj meg! Se az időzítésen, se az időtartamon, se a gyakoriságon. Később azért javul a helyzet, féléves kor környékén már 3, vagy akár 6 órát is képes lesz majd összefüggően aludni, viszont arra ügyelj, hogy ne hagyd túl sokat szundítani nap közben, különben egy rumlis éjszakára számíthatsz. A születési súly visszanyeréséig egyébként is fontos, hogy minimum 3 óránként hamizzon.

10. Egyszer ez is elmúlik

Stresszes vagy, kimerült és kicsit egyedül érzed magad, a föléd tornyosuló új, anyai feladatok között? Hidd el, mindenkinek legalább ugyanilyen nehezek az első napok-hetek; de mások is túléltek! A második gyereknél már lazábban fogod tudni venni.

Plézer Panna , 2016. december 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó