10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

A kerek évforduló alkalmából a műtéten átesett gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás.

2007. október 18-án történt az első hazai gyermekkori szívtranszplantáció a 60. évfordulóját ünneplő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központban, melyet további 33 sikeres átültetés követett a következő években. A 10 éves évforduló alkalmából a műtéten átesett gyerekek rajzait bemutató kiállítással egybekötött eseményen emlékeztek meg orvosok, nővérek és érintett családok a hazai gyermek szívtranszplantáció eddigi eredményeiről, kihívásairól és jövőjéről.

Hazánkban évente közel 1000 újszülött születik szívbetegséggel. Bár az elmúlt években számottevő előrelépés történt, a veleszületett szívbetegségek továbbra is jelentős részét képezik a csecsemőhalálozásnak.

A hazai gyermekszívsebészeti beavatkozások több mint 90%-a a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központban zajlik. Itt évente átlagosan 500 szívműtétet, több mint 500 szívkatéterezést végeznek, valamint évi 100 esetben kezelnek, operálnak újszülött gyermekeket. 

10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

Fotók: Őszi Szilvia 

„A veleszületett szívbetegségek kezelése, ezáltal pedig a hazai csecsemőhalandóság csökkentése a gyermekgyógyászat kiemelt feladata. Bár az elmúlt években pozitív tendenciák mutatkoznak, a gyorsan fejlődő gyermekszívsebészet, a katéter-intervenciós terápia, az eszközös keringéstámogatás mind-mind olyan terület, mely további befektetést és jelentős figyelmet igényel.” – hangsúlyozta Dr. Ofner Péter, a 60 éve működő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Azokban a szívbetegségekben, ahol a hagyományos szívsebészeti, kardiológiai kezelés nem segít, a szívátültetés hozhat megoldást.

Míg a felnőtt betegeknél a szívtranszplantáció lehetősége hazánkban is fennállt már az 1990-es évek óta (az első szívátültetés 1992-ben volt), gyermekek számára ez a megoldás nem volt hozzáférhető. Ehhez részben a gyermekkori donorokhoz történő nehezebb hozzáférés és a bizonytalan hosszútávú eredmények is hozzájárultak.

A 2000-es években egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy a szívátültetés gyermekek számára is elérhető legyen, így a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2003-ban megszületett a döntés az eljárás bevezetéséről. 3-4 éves felkészülés indult, külföldi gyakorlatokkal, majd a megfelelő előkészülés és engedélyeztetési eljárás után 2007-ben megkapta a centrum az engedélyt gyermekkori szívátültetés végzésére.

10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

Fotók: Őszi Szilvia 

„Felemelő pillanat, mikor az "üres" mellkasba beültetjük az új szívet és az rövid várakozás után elindul. Ez kívülről nézve is minden alkalommal megrázza az embert. Az elmúlt 10 évben 33-szor éltük meg ezt az érzést, ennyi gyereknek és családjának adtunk új reményeket. Orvosainkkal, nővéreinkkel nap mint nap azon dolgozunk, hogy még több beteg gyereknek teremtsük meg a teljes élet lehetőségét.”

– mondta a megemlékezésen Dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ gyermekkardiológus főorvosa.

A 10 éves évforduló alkalmából az évfordulón heti sorozat indul az Én riportalanyaim blogon, amely szívátültetésen átesett gyerekek személyes történetét mutatja be.

10 éve végeztek először gyermek szívtranszplantációt Magyarországon

Fotó: Őszi Szilvia

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2017. október 21.
 
 
 
Címkék:  

újszülött

szívműtét

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó