Megújultak az intenzív koraszülöttosztályok a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem három klinikáján megújult a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó úgynevezett PIC-osztály, a csaknem 860 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket.

A fejlesztési program keretében 294 modern műszert szereztek be. Az új, világszínvonalú inkubátorokkal, betegőrző monitorokkal, lélegeztető gépekkel és infúziós pumpákkal ugrásszerűen megnőtt az újszülöttek ellátásának biztonsága és csökkent a komplikációk és károsodások rizikója. 


A korszerű digitális technológián alapuló, egymással kompatibilis terápiás és diagnosztikai eszközök alkalmazásával nemcsak az újszülöttek életkilátásai lesznek jobbak, hanem életminőségük is javul, mivel csökkenthető a maradandó egészségkárosodás mértéke és gyakorisága is. A kevésbé megterhelő gyógyítási technikák alkalmazása ahhoz is segítséget nyújt, hogy a szülőket jobban be tudják vonni gyerekük gyógyításába.


A Semmelweis Egyetem két szülészeti és nőgyógyászati klinikáján segítik világra Magyarországon a legtöbb újszülöttet. Az itt és az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán működő koraszülött-intenzív osztályon kezelnek minden negyedik, 1500 grammnál kisebb súllyal született koraszülöttet. 


A koraszülés világszerte egyre nagyobb egészségügyi és társadalmi problémát jelent; a jelenlegi megelőzési programok eredménye nem kielégítő. Magyarországon minden tízedik újszülött korábban jön a világra, és sokan közülük életre szóló egészséghátrányt szenvednek emiatt. Ezért a koraszüléssel kapcsolatos egészségkárosodások és hátrányok leküzdésében kitüntetett szerepe van az újszülöttekkel foglalkozó szakembereknek és a megfelelő műszerezettségnek.

MTI , 2015. június 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?