A korai születés később is gondokkal jár

A koraszülött csecsemőknek nagyon sok egész éltre szóló problémával kell szembenézniük: alacsonyabb az IQ-juk és az átlagnál nehezebben tanulnak - állítja egy két évtizedes kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány. Maguk az érintettek, a koraszülöttek viszont úgy tartják, hogy egészségi állapotuk és életminőségük sokkal jobb a kilencedik hónapban megszületett társaikénál.

A közelmúltban látott napvilágot az első igazán átfogó tanulmány a koraszülöttekről. A publikáció annak a húsz évet átfogó vizsgálat eredményeit összegzi, amelynek során a kutatók több mint kétszáz gyermek életének alakulását követték nyomon. A tanulmányból kiderült, hogy a koraszülötteket életük alatt másoknál nagyobb eséllyel fenyegetik ideggyógyászati problémák és fejlődési rendellenességek, és az átlagnál alacsonyabb intelligenciával rendelkeznek. A kutatók azonban olyan előnyös tulajdonságokat is jellemzőnek találtak a gyermekekben és a családjukban, mint például a rugalmasság és az alkalmazkodás képessége.

A kutatókat különösen meglepte az a felfedezés, hogy a koraszülöttekre egyáltalán nem jellemző a drogozás, nem kezdik el (túl) korán a szexuális életet, és nem keverülnek összeütközésbe a törvénnyel. A tudósok nem tudják biztosan, hogy mi okozza a jó viselkedést: egyesek szerint a legelfogadhatóbb magyarázat a fokozott szülői gondoskodás lehet. Dr. Maureen Hack úgy gondolja, hogy a koraszülött gyermekekre sokkal jobban vigyáznak a szülők. Ők ugyanis nagyon különlegesek a szülők számára, hiszen születésükkor várható volt a haláluk.

A kutatásban részt vevő 242 gyermek 1977 és 1979 között született a cleveland-i Rainbow Babies and Childrens kórházban, tehát mára már huszonéves felnőttekké váltak. Körülbelül 6-8 hónapot töltöttek anyjuk hasában, és kevesebb mint másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot. A tudósok egyértelmű összefüggést mutattak ki a koraszülöttség és a hátrányos helyzet mértéke között - minél korábban született az illető, később annál nagyobb valószínűsége volt a problémák kialakulásának.

(IHT - jövőnéző)

http://www.stop.hu/jovonezo

2002. január 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó