A koraszülött ellátás is lehet családbarát – verseny a kenguruzás népszerűsítéséért

Családbarát koraszülött ellátást segítő eszközökkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke, ahol a 2016. év első korababája, Nagy Dóra született.  A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnere, a GE többek között ezzel az akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre és a családbarát ellátásra.

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban majdnem minden 10. baba korábban érkezik és a nyolcezer koraszülött közül körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie.

Dórika

Számos módszer segít abban, hogy hatékonyabban elkerülhessük a rövid és hosszú távú nehézségeket illetve a maradandó károsodásokat. A fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát megközelítések lés módszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert ez egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében. A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvük számos nyelvre lefordítva több ezer koraszülött központ munkáját segíti. “Kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stresszmentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban” - mondta el Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az Egyesület elnöke.

 

A kengurumódszer népszerűsítését tűzi ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület következő akciója is, melyben a közelgő világnap alkalmából versenyt hirdet a PIC-ek közt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák  A programhoz az Egyesület honlapján lehet csatlakozni, ahol egy héten át lehet rögzíteni a kenguruzások időtartamát. A verseny tegnap indult és 2015. május 15. éjfélig tart.

 

A Melletted a helyem Egyesületről

Tavaly szeptemberben, Melletted a helyem névvel civil egyesület jött létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal. Az egyesület elsőként egy átfogó hazai, azon belül a családközpontú eljárásokat kiemelten kezelő felmérés elkészítését szorgalmazza, amely elősegítheti a későbbiekben a szakmapolitikai ajánlásokat, és a további szakmai tevékenységek koordinációját. Az egyesülethez minden olyan cég illetve magánszemély csatlakozhat, aki az egyesület céljaival egyetért, de az egyesülethez való csatlakozás feltétele, hogy a csatlakozni kívánó konkrét tevékenységet ajánljon fel a cél megvalósítása érdekében

 

 

Babanet , 2016. május 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó