A koraszülöttek érzékenyebbek a fájdalomra

A koraszülött babák érzékenyebbek a fájdalomra, mint teljes terhességi idő után születettek. A kutatók szerint a születés utáni hetek megviselik a koraszülötteket, ilyenkor ugyanis fájdalmas kezeléseken esnek át a kórházban.

A koraszülött csecsemők esetenként hónapokat töltenek intenzív osztályon, ahol olyan fájdalmas eljárásokon esnek át, mint például injekciók beadása, mesterséges táplálás és vérvizsgálatok, amelyek káros hatást gyakorolhatnak az agyukra. Ez a hatás néha csak a gyermekkorra terjed ki, de van, hogy az egész életre.

A NeuroImage című szaklapban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a koraszülött babák az ölelésre és a simogatásra ugyanúgy reagálnak, mint más csecsemők – adta hírül az Orientpress. A vizsgálat során a szakemberek a babák agyi aktivitását egy elektro-enkefalográf (EEG) készülékkel figyelték, miközben a talpukból egy kevés vért vettek.

Azoknál a koraszülött babáknál, akik már legalább 40 napja a kórházban voltak, magasabb agyi aktivitást mutattak ki. Ebből következtettek a kutatók arra, hogy a koraszülött babák érzékenyebbek a fájdalomra.

Az orvosokat arra ösztönzik tehát a kutatók, hogy csökkentsék a koraszülöttek fájdalmát, amennyire ez lehetséges, hogy az erre irányuló érzékenység elkerülhető legyen életük későbbi szakaszában.

2010. május 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó