Agresszívabb a nehezen született gyerek

Egyesek szerint semmi baj nincs a mai gyerekekkel, mások szerint viszont egyre agresszívabbak. Ha az utóbbiaknak adunk igazat, sok indokot találhatunk a híreket, kutatási eredményeket bújva: okolhatjuk az elhanyagoló és a gyerek igényeire fittyet hányó szülőket, a parttalanul olvadó órákat a tévé előtt, a megfelelő konfliktus-kezelési minta hiányát, és persze, ki ne hagyjuk az erőszakos videójátékokat sem. Meg persze az internetet, ami csak úgy zúdítja a gyerekre a szennyet, ha a szülő nem szűri ügyesen a hozzáférhető tartalmakat.

Kínai kutatók szerint azonban már jóval előbb megfoganhat a gyerekben az erőszakos viselkedés csírája. Méghozzá a születésnél. Vizsgálataik szerint a nehezen világra jött és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki agresszív viselkedés és ehhez hasonló problémák, legalábbis azokhoz a gyerekekhez képest, akik császármetszéssel születtek. A viselkedésbeli problémáknak szerintük köze lehet a kortizol nevű stresszhormon magas szintjéhez.

A kortizol a stresszes és nehéz szülés során is elönti az anya és a baba szervezetét. "A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizol-válaszához van köze" - írták a szakemberek BJOG nevű, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban.

Korábbi tanulmányokban már rávilágítottak: a köldökvérben a császármetszéssel született babáknál a legalacsonyabb a kortizolszint, őket a természetes úton, de nehézségek nélkül világra jöttek követik. A legmagasabb hormonszintet a szülőcsatornán segítséggel - fogóval és vákuummal - kibújt gyerekeknél mérték.

"A kortizolszintet összefüggésbe hozták a gyermekkori pszichopatológiával, ennek ellenére további kutatásokra van szükség, hogy további részletek váljanak ismertté" - hangsúlyozták a Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói.

A szakemberek 4190 kínai gyereket vizsgáltak: 4-6 éves koruk között azt figyelték, mutatnak-e a kicsik olyan jeleket – pl. ha visszahúzódó, ideges, depressziós, figyelemhiányos a gyerek -, amelyek erőszakos vagy agresszív viselkedés utalhatnak. Megfigyeléseik szerint ezek a problémák legkisebb mértékben a császármetszéssel született gyerekeknél mutatkoztak - számolt be róla az MTI. A legerősebben viszont a fogóval és vákuummal világra segített babáknál fordult elő.

A császármetszések száma fokozatosan növekszik Kínában, különösen az ország gazdagabb, délkeleti részében. Ezen a vidéken 1994-ben még a szülések 22 százalékában került sor császármetszésre, 2006-ban viszont már 56 százalék volt ez az arány. S bár császármetszést az elmúlt évtizedekig csupán abban az esetben hajtottak végre, ha komplikáció lépett fel szülés közben, ma már az esetek jó részében az anya kérésére végzik a beavatkozást az országban.

2010. november 03.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2010 11 07. 23:52
Kíváncsian olvastam a cikket, ugyanis eddig a császáros babákról mondtak mindenféle rosszat, hogy így meg úgy csak kikapják szegényeket, milyen ember lesz így belőlük és csak az a természetes, ha hüvelyi úton jönnek világra. Nekem az első császár volt, a második hüvelyi. MAjd jól megfigyelem, de nem hiszem, hogy ezen múlna. ;)
→ válasz erre
2010 11 13. 20:46
Sziasztok! Nagyon örülök a cikknek, végre erre is gondolt valaki. Pont, ahogy Timi írja, eddig nagy általánosságban tűzzel-vassal köpködtek a császáros szülésekre, és hát talán mindannyian tudunk példát mondani erőszakkal megszületettetett gyerekekre, akikre ez károsan hatott, és mindezt "legyen természetes szülés" felkiáltással. Na, hát kérdem én, ez tényleg természetes...?
Nagyon remélem, hogy elterjed ez az információ, és talán kevesebb lesz a statisztikai okok miatt kierőszakolt "természetes" szülés, ami minden, csak nem természetes (aztán az ember hordhatja a gyereket Dévény Annához, meg fejlesztésre, meg konduktorhoz...)

Timi, nekem az a véleményem, hogy a családi minta jobban számít. Vannak természetes úton született rokonaim, akik aztán eléggé lusták meg semmirekellők, pedig a közelében sem jártak császármetszésnek.
Én is hüvelyi úton születtem, anyukámat 14 órán át hagyta szenvedni a doki, azzal a felkiáltással, hogy ez egy természetes folyamat. Amúgy a torkomra volt csavarodva a köldökzsinór. Nagyon érdekes, de kicsit "alámerülve" utánajártam, felfedezhető valahol bennem, egyes élethelyzetek alakulásában stb. a segítség hiánya miatti trauma. Nyilván nem lettem emiatt mondjuk rablógyilkos vagy ilyesmi, de könnyen lehet, hogy könnyebben alakult volna az életem, ha császárral születek. Emiatt nagyon nagy pártolója vagyok a császáros szülésnek, ha bármi miatt felmerül, hogy esetleg azt kéne. Azzal együtt, hogy volt már hasi műtétem, és igen, 3-4 hétig irdatlanul fáj, utána már csak nagyon. De simán bevállalnám a császárt mindezzel együtt.
→ válasz erre
2011 11 20. 14:01
bei
Ez szerintem egy nagy baromság. Bocsánat a nyers fogalmazásért, de nem hinném, hogy a hüvelyi úton született babák később agresszívabbak lennének a császárral születettekkel szemben. Szerintem nevelés kérdése minden. Minden emberben ott lapul az agresszió függetlenül attól, hogy született. Azt hogy hogyan kezeljük az indulatainkat, csak azon múlik,milyen családi környezetben nőttünk fel,mennyire megértők a szülők és mennyire tudják szeretetükkel irányítani a gyereket. Bátyám természetes úton jött a világra és nagyon nehezen (én már könnyebben ezért nem magamat írom) mégis semmi jele az agressziónak nála, soha nem is volt, pedig már 37 éves. Én lányomat nagyon nehezen szültem meg 2 napi vajúdás után és 2,5 órás kitolási szakasszal. Bár még csak 1 éves, de eddig nem volt vele probléma és remélem nem is lesz. Majd megpróbálom úgy nevelni, ahogy kell...... :)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó