Egy életen át hat ránk, ha koraszülöttek voltunk

Azok a gyerekek, akik koraszülöttként jöttek a világra, nehezebben tanulnak meg olvasni és a számolással is gondjaik vannak, ráadásul egész életükben kevesebbet keresnek, mint azok, akik 9 hónapra születtek – derül ki egy friss kutatásból.

Dieter Wolke professzor, a University of Warwick munkatársa brit, német és ír tanulmányokat vetett össze, amelyek a koraszülött gyereket egész életében vizsgálták. Kiderült, hogy a 36. hét előtt születetteknél az általános iskolában gyakoribbak a tanulási nehézségek. A 42. életévre azok az emberek, akik a terhesség 34. hete előtt születtek kevesebbet keresnek, mint azok, akik nem koraszülöttek. Ezek az emberek általában kétkezi munkát végeznek, és nincs saját ingatlanuk, és gyakoribb közöttük a munkanélküliség is. A jelentős IQ-különbség a 33. hét előtt születettek esetében kezdődik, egyre rosszabb eredményeket hoz egészen a 27. hétre születettekig.

Jelenleg az Egyesült Királyságban a szülések 7 százaléka koraszülés, a világon pedig nagyjából 11 százalékos ez az arány. Az elmúlt három évtizedben fokozatosan nőtt a koraszülések száma, és már akár terhesség 17. hetére születő babák is életben maradnak.

A koraszülések aránya itthon évek óta stabilan 8-10 százalék körül mozog, ez azonban körülbelül a kétszerese azoknak az értékeknek, amelyeket a nyugat-európai országokban regisztrálnak.

“Problémát jelent, hogy a tanárok és az oktatásban dolgozó pszichológusok képzésében nem szerepel túl sok információ arról, hogyan érdemes foglalkozni a koraszülött gyerekekkel hosszútávon. Szükség volna pedig ezt a csoportot segítő stratégiákra is” – vélekedik Dr Samantha Johnson, a University of Leicester munkatársa, aki szintén részt vet a kutatásban.

 

Babanet, Medipress , 2016. április 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó