Hordozzam vagy ne hordozzam?

„Amikor egy csecsemő és a gondozója testközelbe kerülnek, szívük összehangoltan ver”
 ( Terry Levy, Michael Orleans: Ragaszkodás, trauma és gyógyítás c.könyve)


Mindennapi tapasztalataink, a gyermekek fejlődéséről szóló könyvek egyaránt abban erősítik meg a szülőket, hogy az embergyereknek megszületése pillanatától kisgyermek koráig igényli, hogy szoros testközelségben legyen szüleivel, vagyis, hogy hordozzák Őt. 

 

A babák hordozásra születtek. Egész lényük, testtartásuk, reflexeik (fogó- és az átkaroló reflex ), a póz, amit felvesznek, amikor valaki felemeli őket; azt sugallja, hogy szeretnének valakit átölelni, valakihez hozzá bújni. Ugyan manapság nagyon sok eszköz áll rendelkezésre (kistakaró, csörgők, hinta, zenélő forgó...) amivel ki lehet elégíteni egy csecsemő szükségleteit, de egyik sem jobb módszer, mint a hordozás.

A hordozás előnyei:

 • A legtöbb sírós/hasfájós babának általában nagyobb szüksége van az anyukája közelségére, ezért a hordozókendő a lehető legjobb dolog, amivel enyhíthetsz babád nyűgösségén.
 • A babák a megfelelő hordozóban hasonlóan érzik magukat, mint mikor még édesanyjuk biztonságot adó pocijában voltak. A baba és a mama hasának érintkezése, a melegség energetikailag is jó hatással van a hasfájásra, segíti az emésztést és a függőleges testhelyzet is kedvező a pocakbajok és a büfizés számára.
 • A babák a hordozás során hallhatják a szülő szívverését, melyről bebizonyították, hogy növeli a babák étvágyát, hozzájárul a nyugodt alváshoz, a szabályos légzéshez.
 • A terpesztartásnak köszönhetően pedig biztosak lehetünk benne, hogy a hordozott babáknak nem lesz szüksége terpeszpelenkára. Kötött csípő probléma megoldva!
 • A hordozókendő szuper jó kirándulásokhoz, közlekedéshez, de segítségével az anyák otthoni teendőiket is könnyen elvégezhetik, hiszen mindkét kezük szabadon tevékenykedhet. 
 • Sokadik előny, hogy a kendők olyannyira eloszlatják a baba súlyát, hogy hordozva egy 5-10 kilós baba sem nehéz! 
 • A hordozott baba megnyugszik, idegrendszere könnyebben alkalmazkodik a világ kihívásaihoz.
 • A baba mindig kényelemben, biztonságban érzi magát a kendőben, együtt mozog édesanyjával, miközben szeretethormonok termelődnek a testében. 
 • Nincs stressz a síró babád miatt, ő is nyugodt, mert megkapja azt a fizikai kontaktust, biztonságot, és ingereket, amik az ő optimális testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlenek. 
 • Kielégülnek mindkettőtök igényei. 

Kell ennél több? 

 Sokakban felmerül a kérdés: „nem fogom a sok hordozással elkényeztetni a picit?” Nem! 
Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy mára már rengeteg pszichológiai kutatás bizonyította: a hordozott csecsemőkben egy olyan „ősbizalom” alakul ki, hogy három éves korukra nem csak hogy kevesebbet kéredzkednek szüleik karjaiba, de kreatívabbak, ötletesebbek, kezdeményezőbbek társaiknál. 


A hordozás anatómiája:  
Egy újszülött teste egészen más képet mutat, mint egy felnőtt emberé. Gerincében a felnőttekére jellemző görbületek majd csak az üléssel, állással és járással fognak kialakulni, így az kezdetben egy összefüggő görbe ívet („C” alakot) ír le. Csípője még fejletlen, így a combcsont még nem ül elég mélyen a medencecsontban.


Kutatások szerint a csípőfejlődés szempontjából kifejezetten előnyös, ha a baba lábait terpeszben, térdben behajlított, felhúzott pózban tartja. Ezt a helyzetet veszik fel a babák, amikor magunkhoz emeljük őket. Érdekes jelenség, hogy a babák lábai újszülött korban még enyhén görbék. Ezek is majd csak az állással, járással fognak kiegyenesedni.

A csontrendszer mellett az izomzat is éretlen, még nem képes megtartani a teljes csontvázat, de ahogy a baba folyamatosan „tréningezi” magát, egyre jobban erősödni fog, és idővel képessé válik majd úgy mozogni, ahogy egy felnőtt.

Végül vegyük sorra, mi lehet az oka, ha kisbabád sír (nem szereti) a hordozóban:

 • előfordulhat, hogy a babának melege van – ami gyakori, hiszen a hordozott babáknak kevesebb ruhára van szükségük, mivel a kendő és a szülő teste is melegíti őket.
 • nem elég szoros a hordozó kötése, ezáltal nem érzik magukat biztonságba.
 • ha a baba már nagyobb és tudja tartani a fejét, nem szereti, ha a hordozó ebben megakadályozza. Csak akkor tegyük be a fejét a hordozó kendő alá, ha elaludt. Hasonló a helyzet a karjaival is.
 • nem mindegy, hogyan mozgunk vele: van, akinek a finom jobbra-balra, másnak a gyorsabb menetelés jön be, vagy a táncolás.
 • előfordul az is, hogy hordozás közben szopizni szeretnének.


Ha megtaláljuk az okát annak, hogy miért sír a baba hordozás közben, nyert ügyünk van. Afelől nincs kétségem, hogy a babák szeretik a hordozást; erre lettek teremtve, lételemük.

4-5 hónapos kor körül a babák már nagyon kíváncsiak a külvilágra; emiatt nehézkesebb lehet a hordozás; többet szeretnének látni, nem érzik jól magukat. Erre is van megoldás: hordozd őt csípőn vagy a hátadon. Soha ne hordozd babádat kifelé fordítva a hasadon. Tanuld meg a helyes csípőn hordozást, ami jelentősen kisebb teher számodra, és a baba mindent lát, amire kíváncsi; illetve a háton hordozást is, mert ezzel egy új világ nyílik meg előtted is! 


Óriási szabadság és könnyedség!


 Ajánlom minden édesanyának, aki szeretne erős, bizalommal teli kötődést kialakítani babájával, hogy hordozza

„Elolvadt a világ, de a közepén, Anya ül és ott ülök az ölében én.”
(Zelk Zoltán)

 

Szuetta Katalin
Szuetta Katalin , 2016. június 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó