Így ápold a köldökcsonkot!

Anya és baba az első életév során nemcsak lelkiekben tekinthető egyetlen egységnek, de fizikailag is. A babavárás idején ezt senkinek sem jut eszébe vitatni, hiszen még a köldökzsinórral is össze vannak kötve. Aztán a születés után persze megkezdődik a szétválás lassú és fokozatos folyamata, ami eltart még vagy 18 évig – ha nem tovább -, és első látványos jelenete a köldökzsinór elvágása a születés után.

A köldökzsinór a méhen belüli élet során két artérián keresztül látja el a fejlődő babát a szükséges tápanyagokkal és oxigénnel az anya és a méhlepény felől, míg a salakanyagokat a baba irányából egy véna szállítja el a méhlepény felé, hogy aztán a kismama szervezete intézkedjen a továbbiakban.

Születés után a köldökzsinór még jó húsz percig pulzál – elképesztő erővel, akinek van kedve és ereje hozzá, az nyugodtan fogja meg szülés után -, sok kórházban ma már nem is vágják el azonnal, hagyják, hogy a baba külvilághoz való adaptálódását a köldökzsinóron át kapott oxigén is segítse. Persze, akadnak olyan esetek, mikor kénytelen gyorsan elvágni, például, ha az anya és baba között RH ellentét áll fenn.

Miután a köldökzsinór elhal, az orvos az anyát és gyereket összekapcsoló, 50-60 centi hosszú köldökzsinórt két ponton – általában a baba hasától 2-4 centire és onnan egy tenyérnyire – elszorítja, majd ő vagy a büszke és bátor apa egy határozott mozdulattal e két pont között elvágja. Aki attól tartana, hogy ez fájdalommal jár, azt megnyugtathatjuk: sem az anyának, sem a babának nem okoz problémát.

Ami a baba pocakjából ezek után a köldökzsinórból maradt, azt nevezzük köldökcsonknak. Ez tulajdonképpen nyílt seb, nyitott kapu a különféle kórokozók számára, ezért teljes leszáradásáig alapos kezelés igényel. A köldökcsonktól a kicsi általában 1-2 hét alatt megszabadul, ám előfordulhat, hogy ennél ragaszkodóbbnak bizonyul – nálunk a 21. napon esett le -, de ez sem probléma.

A kezeléshez sok mindenre nem lesz szükség: csak gyógyszertári, 70% alkohol (hivatalos nevén spiritus salicilatus) és sebhintőpor (spars hexachloropheni) szükségeltetik hozzá, de az utóbbihoz sem ragaszkodik manapság minden gyermekorvos. Mindkét szerhez a patikában lehet hozzájutni, recept ellenében, amit vagy még a kórházban megkap az anyuka, vagy a gyermekorvos ad, amikor kijön a gyereket megnézni. Az alkohol felviteléhez szükség lesz még steril vattára vagy gézlapra, ezt szintén gyógyszertárban vehetjük meg.

Fontos, hogy a köldökcsonk nem ázhat fel! Ezt azért érdemes betartani, mert ha a száradó csonkot tartósan víz éri, felpuhul és elfertőződhet. Ezért a fürdetésnél a csonk leeséséig vagy tartsuk úgy a gyereket, hogy a csonk biztonságos távolban legyen a víztől, vagy csak annyi vizet eresszünk a kádba, hogy az fel ne érjen a pici hasáig.

Ha mégis víz fröccsenne a csonkra, ne essen senki se kétségbe: alaposan, de finoman meg kell szárítani – le kell róla itatni a vizet -, majd fertőtleníteni a területet.

A pontos eljárás a következő: a csonkot minden részén a 70% alkohollal átitatott vattával vagy gézlappal le kell törölni – emeljük is meg a csonkot, hogy az alatta megbúvó területet is le tudjuk fertőtleníteni. Ezután lehet használni a sebhintőport, de ez el is hagyható, mert erősen szárító hatású, ráadásul a csonk nedvével keveredve nem engedi lélegezni a baba bőrét.

A fertőtlenítést érdemes eleinte minden pelenkázásnál és fürdetésnél elvégezni, később – otthon - elég, ha csak naponta 1-2 alkalommal és a fürdetésnél kezeljük le a köldökcsonkot. Ha a csonkból kevés váladék vagy egy pici vér ürül, nem kell megijedni, ez teljesen normálisnak számít. Akkor forduljunk orvoshoz, ha a csonk vagy a körülötte lévő bőr begyullad, bepirosodik, erősen váladékozik és büdös, kellemetlen szaga lesz.

A pelenkázásnál érdemes úgy ügyeskedni, hogy a pelenka széle ne irritálhassa a csonkot. Ha nagyon aggódunk miatta, akkor se ragasszuk le a köldököt. A babákat egyébként nem nagyon szokta zavarni a pelenka vagy a ruha, aminek az az oka, hogy maga a köldökcsonk érzéketlen.

Ha a csonk leesett, a kezelést érdemes folytatni addig, míg a köldök teljesen begyógyul, és arra is fordítsunk figyelmet, hogy a pörk se ázzon fel – ekkor már használhatunk fültisztító pálcikát is a vatta vagy gézlap helyett. Ha netán ezután ürül egy kis váladék a köldökből, ne ijedjünk meg, alaposan fertőtlenítsük le ismét a területet. A komoly gondot a fent már leírt tünetek kísérik.

Végül szeretnék eloszlatni egy tévhitet: hogy a gyereknek később milyen formájú köldöke lesz – befelé forduló vagy kidudorodó -, semmiféle összefüggésben nincs azzal, miképpen vágják el a köldökzsinórt, vagy hogyan kezeljük a csonkot. A köldök formája örökletes, a gyerekvárás hónapjai alatt lehet találgatni, kinek a köldöke köszön majd vissza a baba pocakjáról.

Szilágyi Diána , 2011. február 16.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 

2011 02 17. 10:02
Az első gyermekemnél én is nagyon féltem a köldökcsonkhoz érni, csak beszórtam hintőporral és kész. Aztán jött a védőnő és elkezdte feszegetni, meg vizes fülpiszkálóval körbetörölgette. Alig vártam, hogy hetente a védőnő ránézzen, mert persze volt, hogy a ruha kidörzsölte és egy picit vérzett, de csak a ruhán látszott. Nagyon megijedtem, de semmi gond nem volt vele. A második gyermekemnél már rutinosabb voltam, már hozzá mertem érni, és törölgettem én is vizes fülpiszkálóval mielőtt behintőporoztam, de a félelem még akkor is bennem volt. Mivel a hintőpor nagyon szárította a baba bőrét vigyázni kellett, hogy tényleg csak a csonkra kerüljön. A pici hasáról én popsitörlővel letöröltem.
→ válasz erre
2011 02 17. 18:26
És senki ne ijedjen meg, ha a nagykönyv szerint nem esik le legkésőbb az 5-8. napon - nagyfiamnak 28 naposan, középsőnek 14 naposan jutott eszébe leesni :), a kicsinél pedig én voltam a legjobban meglepve, amikor alig pár naposan megszabadultunk tőle.
→ válasz erre
2011 02 23. 18:04
Még emlékszem, mikor kislányomnál szombaton riasztottuk a védőnőt, mert leesett a csonkja és picit véres volt :D Sosem felejtem el azt az óriási félelmet! Aztán fiúnknál már lazábban vettük, ciki, nem ciki, fogalmam nincs, hanyadik nap esett le :) Egyébként mindig attól rettegtem, hogy a pelenka kiszakítja neki...Hú, de para-anya voltam :D
→ válasz erre
Összes hozzászólás (9) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó