Így ápold a köldökcsonkot!

Anya és baba az első életév során nemcsak lelkiekben tekinthető egyetlen egységnek, de fizikailag is. A babavárás idején ezt senkinek sem jut eszébe vitatni, hiszen még a köldökzsinórral is össze vannak kötve. Aztán a születés után persze megkezdődik a szétválás lassú és fokozatos folyamata, ami eltart még vagy 18 évig – ha nem tovább -, és első látványos jelenete a köldökzsinór elvágása a születés után.

A köldökzsinór a méhen belüli élet során két artérián keresztül látja el a fejlődő babát a szükséges tápanyagokkal és oxigénnel az anya és a méhlepény felől, míg a salakanyagokat a baba irányából egy véna szállítja el a méhlepény felé, hogy aztán a kismama szervezete intézkedjen a továbbiakban.

Születés után a köldökzsinór még jó húsz percig pulzál – elképesztő erővel, akinek van kedve és ereje hozzá, az nyugodtan fogja meg szülés után -, sok kórházban ma már nem is vágják el azonnal, hagyják, hogy a baba külvilághoz való adaptálódását a köldökzsinóron át kapott oxigén is segítse. Persze, akadnak olyan esetek, mikor kénytelen gyorsan elvágni, például, ha az anya és baba között RH ellentét áll fenn.

Miután a köldökzsinór elhal, az orvos az anyát és gyereket összekapcsoló, 50-60 centi hosszú köldökzsinórt két ponton – általában a baba hasától 2-4 centire és onnan egy tenyérnyire – elszorítja, majd ő vagy a büszke és bátor apa egy határozott mozdulattal e két pont között elvágja. Aki attól tartana, hogy ez fájdalommal jár, azt megnyugtathatjuk: sem az anyának, sem a babának nem okoz problémát.

Ami a baba pocakjából ezek után a köldökzsinórból maradt, azt nevezzük köldökcsonknak. Ez tulajdonképpen nyílt seb, nyitott kapu a különféle kórokozók számára, ezért teljes leszáradásáig alapos kezelés igényel. A köldökcsonktól a kicsi általában 1-2 hét alatt megszabadul, ám előfordulhat, hogy ennél ragaszkodóbbnak bizonyul – nálunk a 21. napon esett le -, de ez sem probléma.

A kezeléshez sok mindenre nem lesz szükség: csak gyógyszertári, 70% alkohol (hivatalos nevén spiritus salicilatus) és sebhintőpor (spars hexachloropheni) szükségeltetik hozzá, de az utóbbihoz sem ragaszkodik manapság minden gyermekorvos. Mindkét szerhez a patikában lehet hozzájutni, recept ellenében, amit vagy még a kórházban megkap az anyuka, vagy a gyermekorvos ad, amikor kijön a gyereket megnézni. Az alkohol felviteléhez szükség lesz még steril vattára vagy gézlapra, ezt szintén gyógyszertárban vehetjük meg.

Fontos, hogy a köldökcsonk nem ázhat fel! Ezt azért érdemes betartani, mert ha a száradó csonkot tartósan víz éri, felpuhul és elfertőződhet. Ezért a fürdetésnél a csonk leeséséig vagy tartsuk úgy a gyereket, hogy a csonk biztonságos távolban legyen a víztől, vagy csak annyi vizet eresszünk a kádba, hogy az fel ne érjen a pici hasáig.

Ha mégis víz fröccsenne a csonkra, ne essen senki se kétségbe: alaposan, de finoman meg kell szárítani – le kell róla itatni a vizet -, majd fertőtleníteni a területet.

A pontos eljárás a következő: a csonkot minden részén a 70% alkohollal átitatott vattával vagy gézlappal le kell törölni – emeljük is meg a csonkot, hogy az alatta megbúvó területet is le tudjuk fertőtleníteni. Ezután lehet használni a sebhintőport, de ez el is hagyható, mert erősen szárító hatású, ráadásul a csonk nedvével keveredve nem engedi lélegezni a baba bőrét.

A fertőtlenítést érdemes eleinte minden pelenkázásnál és fürdetésnél elvégezni, később – otthon - elég, ha csak naponta 1-2 alkalommal és a fürdetésnél kezeljük le a köldökcsonkot. Ha a csonkból kevés váladék vagy egy pici vér ürül, nem kell megijedni, ez teljesen normálisnak számít. Akkor forduljunk orvoshoz, ha a csonk vagy a körülötte lévő bőr begyullad, bepirosodik, erősen váladékozik és büdös, kellemetlen szaga lesz.

A pelenkázásnál érdemes úgy ügyeskedni, hogy a pelenka széle ne irritálhassa a csonkot. Ha nagyon aggódunk miatta, akkor se ragasszuk le a köldököt. A babákat egyébként nem nagyon szokta zavarni a pelenka vagy a ruha, aminek az az oka, hogy maga a köldökcsonk érzéketlen.

Ha a csonk leesett, a kezelést érdemes folytatni addig, míg a köldök teljesen begyógyul, és arra is fordítsunk figyelmet, hogy a pörk se ázzon fel – ekkor már használhatunk fültisztító pálcikát is a vatta vagy gézlap helyett. Ha netán ezután ürül egy kis váladék a köldökből, ne ijedjünk meg, alaposan fertőtlenítsük le ismét a területet. A komoly gondot a fent már leírt tünetek kísérik.

Végül szeretnék eloszlatni egy tévhitet: hogy a gyereknek később milyen formájú köldöke lesz – befelé forduló vagy kidudorodó -, semmiféle összefüggésben nincs azzal, miképpen vágják el a köldökzsinórt, vagy hogyan kezeljük a csonkot. A köldök formája örökletes, a gyerekvárás hónapjai alatt lehet találgatni, kinek a köldöke köszön majd vissza a baba pocakjáról.

Szilágyi Diána , 2011. február 16.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 

2011 02 16. 13:41
Ez a cikk is elnyerte a tetszésemet. Jó tippeket kaptam. Sajnos a kislányom mikor pici volt, begyulladt a köldökjcsontja. Pedig vigyáztam rá, de úgy látszik nem eléggé :( Az orvos 2-3 napig jött hozzánk, ő lefertőtlenítette, és bekötözte. Szerencsére más teendőnk nem volt vele, még idejében elcsíptük. A második babánál már biztos gyakorlottabb leszek:9
→ válasz erre
2011 02 16. 15:06
Hasznos információkkal teli cikk volt, remélem a hamarosan megszületendő kislányomnál jó hasznát tudom venni.
→ válasz erre
2011 02 16. 16:35
Én is hasznosnak találom a cikket, kicsit "mumus" még számomra a köldökcsonk, de ezek nagyon jó tanácsok, biztos jól jön majd, ha megszületik a kisfiunk!

→ válasz erre
2011 02 16. 20:58
2-3 hét múlva már 3 gyermekes anyuka leszek, úgyhogy van némi tapasztalatom a köldökkel.
Az első gyermekkel mindent úgy csináltunk, ahogy a cikkben írod, Dia. Talán egy kivétellel: nem zavartattuk magunkat fürdés közben, úgyis csak pár perc az egész, szépen megszárítottuk a végén és kész. Néhány nappal a születése után elolvastam tüzetesen a Hexaclorophen betegtájékoztatóját, amiben ez áll:
"A készítmény hatóanyaga, a hexaklorofén, áthatol a lipid-membránokon, így a bőrön keresztül felszívódik. A bőrön keresztüli felszívódás jelentős újszülöttekben és sérült bőrön keresztül, így szisztémás (általános) toxikus hatásokat okozhat."
Ekkor repült a kukába.
A lányomnál már rutinosabb voltam, kizárólag alkohollal törölgettem körbe, semmi mást nem használtunk, víz is érte, pelus is, soha semmi baj nem volt.
Ha eszembe jut, majd megírom, hogy sikerült a 3. babó köldökkezelése. :)
→ válasz erre
2011 02 16. 21:38
Érdekes ismét a cikk! És tényleg tele van hasznos információkkal. De én (mint eddig szinte minden kommentemnél) az itteni (Svédország) dolgokkal, nézetekkel tudom összehasonlítani. Itt is szerencsére hagyták ugye a kislányaimat a hasamon fekve csupaszon, mázasan. Csak egy előmelegített takaróval takargatták be. És hagyták a köldökzsinórt is amíg pulzált. Majd rögtön az apát kérdezték meg, hogy elvágná e. Első gyermekünknél még nem merte ezt megtenni, így én magam vágtam el a köldökzsinórt. Második pici lányunknál már el merte vágni a párom is. Ezután ami nagyon szimpatikus nekem, hogy nem egy nagy "csipeszt" tesznek itt rá, hanem egy cseppnyi gumigyűrűt, ami szinte észrevehetetlen, így egyáltalán nem zavart a pelenkázás közben. Ami érdekes, hogy 2. nap, mikor fürdettük (egy csecsemős nővér segítségével de közösen - első nap még akkor se fürdették meg mikor kibújt) nem törődött vele a nővérke, hogy szinte teljesen beleér a vízbe. Fürdetés után egy tiszta alkoholos fültisztító pálcával rutinosan körbetörölte, és ennyi. Hintőport egyáltalán nem is használtak rá. De mikor hazaengedtek minket (2 nap után), akkor annyit mondott csak, hogy enyhén vízzel(!!!) benedvesített fültisztító pálcával töröljem körbe minden pelenkázásnál, és fontos, hogy ha elkezd leválni (magyarul már lifeg), akkor alá is nyúljak alá bátran a nedves pálcával, és töröljem jól ki. Szerencsére nálunk nagyobbik lányomnál az 5. napon leesett, a kicsinél 7 naposan.
→ válasz erre
2011 02 17. 08:14
Mikor az első fiam született akkor azt mondták nem érheti víz a köldökcsonkot, most hogy a második fiam született, már azt mondták nyugodtan érheti víz, csak mindig szárazra kell törölni. A háziorvos hintőport írt fel, és azt mondta minden tisztába tétel után szórjuk be alaposan. Első fiamnál a 1. napon esett le, a második fiamnál a 7. napon.
→ válasz erre
2011 02 17. 10:02
Az első gyermekemnél én is nagyon féltem a köldökcsonkhoz érni, csak beszórtam hintőporral és kész. Aztán jött a védőnő és elkezdte feszegetni, meg vizes fülpiszkálóval körbetörölgette. Alig vártam, hogy hetente a védőnő ránézzen, mert persze volt, hogy a ruha kidörzsölte és egy picit vérzett, de csak a ruhán látszott. Nagyon megijedtem, de semmi gond nem volt vele. A második gyermekemnél már rutinosabb voltam, már hozzá mertem érni, és törölgettem én is vizes fülpiszkálóval mielőtt behintőporoztam, de a félelem még akkor is bennem volt. Mivel a hintőpor nagyon szárította a baba bőrét vigyázni kellett, hogy tényleg csak a csonkra kerüljön. A pici hasáról én popsitörlővel letöröltem.
→ válasz erre
2011 02 17. 18:26
És senki ne ijedjen meg, ha a nagykönyv szerint nem esik le legkésőbb az 5-8. napon - nagyfiamnak 28 naposan, középsőnek 14 naposan jutott eszébe leesni :), a kicsinél pedig én voltam a legjobban meglepve, amikor alig pár naposan megszabadultunk tőle.
→ válasz erre
2011 02 23. 18:04
Még emlékszem, mikor kislányomnál szombaton riasztottuk a védőnőt, mert leesett a csonkja és picit véres volt :D Sosem felejtem el azt az óriási félelmet! Aztán fiúnknál már lazábban vettük, ciki, nem ciki, fogalmam nincs, hanyadik nap esett le :) Egyébként mindig attól rettegtem, hogy a pelenka kiszakítja neki...Hú, de para-anya voltam :D
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó