Kevés D-vitamint kapnak a gyerekek

A korábbinál kétszer több, napi 400 nemzetközi egységnek megfelelő D-vitamin mennyiséget ajánl a gyerekeknek az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) újszülött kortól egészen a kamaszkorig. Az ajánlás módosítására azért van szükség, mert a legújabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy számos betegség megelőzésében segít a D-vitamin.

A D-vitamin, illetve provitaminja nagyobb mennyiségben csak kevés élelmiszerben található meg, ilyenek a tej és egyes tejtermékek, a zsíros halak, és bizonyos belsőségek, mint a vese és a máj. Sajnos, azonban ezek nagy részét a gyerekek nem szívesen fogyasztják. Hogy elegendő D-vitamin kerüljön a szervezetébe, egy gyereknek napi négy pohár tejet kellene meginnia. A szakemberek szerint, ha ennél kevesebbet fogyaszt, indokolt a vitamin pótlása.

Az ajánlás az anyatejjel táplált csecsemőkre is vonatkozik, főleg kizárólagos szoptatás mellett indokolt a D-vitamin adása. A hiányzó D-vitamin azonban cseppek, kapszulák vagy tabletták formájában pótolható. A legtöbb tejtermék, a csecsemőtápszerek és a gabonapelyhek is tartalmaznak hozzáadott D-vitamint, de még az így elfogyasztott mennyiség sem biztos, hogy eléri az ajánlott értéket.

A D-vitamin a szervezetben az egészséges csontfejlődésben játszik szerepet. Mind a természetes, mind a gyárilag előállított formája zsírokkal szívódik fel a vékonybélből. Jelenléte segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, de az elmúlt évek kutatásai szerint még számos más előnyös hatása is van: csökkentheti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát, miközben nagyban segíti az immunrendszer működését – számolt be róla a Chigaco Tribune.

A természetben a D-vitamin nem készen jut a szervezetbe, hanem a növényi és állati eredetű ételekben lévő, a bőr alatt elraktározott provitaminokból alakul át a napsugárzás hatására. A napozási idő növelését azonban az élet során halmozódó bőrrák-kockázat miatt ma már nem ajánlják a gyerek- és a bőrgyógyászok sem. Egyes orvosok szerint még a D-vitamin bevitel megduplázott mennyisége is kevés, inkább napi 800-1000 egység bevitele lenne igazán hatékony.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?