Koszmó-gondok Babanet-Est TV Magazin

A lányom csodaszép, hosszú fekete hajjal született, ezekhez mély, ibolyakék szemek párosultak. Aztán párhetes korában a csodaszép haj fele kihullott, ami tízemeletnyi homlokot eredményezett.

Hajnak ezen a részen még nyoma sem volt, mikor elkezdett hullani a másik fele is, mi meg csak lestünk, hogy szegény gyerek, lány létére majd kopaszon kell járnia. Persze, idővel elkezdett pelyhedzeni a feje, finom, puha, szöszke haj bújt elő a fekete helyett, de olyan kevés, hogy az apja már nem viccből, hanem komolyan kezdett kétségbeesni.

Úgy egyéves kora körül még mindig úgy nézett ki, mint a gyerekrajzok buksijai, pár szál haj, de az olyan göndör, mint a telefonzsinór. Mára már dús, bár még vékonyszálú, aranyszőke, göndör loknis hajasbaba lett belőle, de a fejbőrével akadtak még ezen felül is problémák. Mégpedig az, hogy úgy egyhónapos kora körül kőkeményen belepte a koszmó. De nemcsak a buksiját, hanem a szemöldökét is.

Azóta tudom ugyan, hogy ártalmatlan jelenség, de nem szabad elhanyagolni, mert ha túl vastag a koszmó, az eltávolítása után esetleg seb lehet a helyén. A védőnőm szerint ez aztán begyulladhat, amit persze én sem akartam. És mit csinál ilyen helyzetben a XXI. századi, információra éhes anya? Naná, hogy utánanéz a dolognak az interneten, minden tudás forrásában kutakodik: mivel is áll szemben, mit is kellene tennie.

Így aztán hamarosan megtudtam, hogy a koszmó nem más, mint egyfajta seborrhoea, ami egy zsírosabb, vastagan képződő korpásodást takar. És bizony, gyakori jelenség, főleg 1 hónapos és 1 éves kor között, bár a hatodik hónap tájékán szerencsére már enyhül.

A koszmó kezelése egyébként nem bonyolult és még csak nem is túl időigényes folyamat. A baba fejét fürdés előtt egy órával valamiféle olajjal be kell kenni – ez lehet akár sima étolaj is -, egy könnyű cérna vagy pamutsapkát ráhúzni, majd a fürdésnél szivaccsal vagy puha kefével finoman átdörzsölni. Elsőre ugyan nem jön le minden, de ne is erőltessük, nehogy megsérüljön a kicsi finom bőre. Ha kell, ez az eljárás mindennap megismételhető.

A mi esetünkben annyit módosítottam, hogy mivel a gyerek üvöltött a fürdetésnél és nem akartam nála tovább feszíteni a húrt a dörzsölgetéssel is, a fürdés utáni szopizás közben simogattam körkörös mozdulatokkal egy puha kefével a fejét. Mivel a gyerek az evéssel volt elfoglalva, nem nyűgösködött közben, és pár alkalom után már szemmel látható volt a változás.

Ma pedig már nyoma sincs a koszmónak, nincs más a fején, csak gyönyörű haj.

 
Tippek:  
  • Ha a sima olajos bedörzsölés nem lenne elég, a gyógyszertárakban kapható egy speciális emulzió, de a gyerekorvossal is felírathatunk egy szaliciles krémet. Mindkettő használata egyszerű.
  • Érdemes a kicsi hajára mindennap gondot fordítani, leöblíteni, napközben is finoman átkefélni.
  • Olajok helyett megfelel még a körömvirágos kenőcs is, ennek megvan az az előnye is, hogy gyulladáscsökkentő és hámképző hatással bír.
  • A szakemberek szerint a baba haja nem lesz attól erősebb, ha állandóan vágjuk, viszont a koszmót eltávolító dörzsölés serkenti a fejbőr vérkeringését is, így pedig a hajhagymák is jobban fognak működni, a gyerkőc haja pedig erősebbé, dúsabbá válik.
Szilágyi Diána , 2009. március 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó