Modern kékfény lámpát kapott az újszülött osztály

Csökkenti az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét az a nagyteljesítményű kékfény lámpa, amelyet a Szeged Első Lions Club adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztályának. 

Fiziológiás sárgaság sok újszülöttnél jelentkezik – magyarázta Prof. Dr. Orvos Hajnalka, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezetője. A méhen belül az újszülöttek szervezetében több, az oxigént szállító vörösvértest található. A születés után ezeknek a vörösvértesteknek egy része szétesik, bilirubin szabadul fel, a bőr sárgássá színeződik. Ha a bilirubin mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor fototerápiás kezelés szükséges. Ha nem kezelik az újszülöttet, a sárgaság akár olyan fokot is elérhet, hogy a bilirubin átkerül a vér-agy gáton, és károsíthatja az agyat. Az osztályvezető elmondta azt is: a most megvásárolt készülék a harmadik ilyen modern fototerápiás eszköz a klinikán.

Ennek a modern lámpának a fényhullámhossza abba a szűk és ideális tartományba esik, amire az újszülöttek terápiájához szükség van. A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék alkalmazása. Orvos Hajnalka hozzátette: az új LED-es fényekkel ma már csak 1-2 napos fénykezelésre van szükség, szemben a korábbi 3-4 nappal.

Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi docens elmondta: az osztály eddig két LED fényforrással felszerelt eszközzel rendelkezett, amelyekkel az újszülöttek sárgaságát kezelik. A most megvásárolt kékfény lámpa – amelynek bruttó ára 749.300 forint volt -  az újszülöttek fiziológiai sárgaságának kezelésére szolgál, a modern készülékkel egyrészt lerövidíthető az az idő, amit az újszülött az édesanyjától részben szeparálva tölt el, másrészt elősegíti, hogy a kisbabák és az anyukák minél hamarabb hazatérhessenek.

Babanet , 2016. április 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó