Rákgyógyszer őrzi a korababák látását

A koraszülött babák esetében nemcsak a tüdő éretlen még az anyaméhen kívüli életre, de a baba számos egyéb szerve, például a szeme is. Sok koraszülöttnél később problémák adódnak a látással és sajnos, nem ritka a vakság sem közöttük.

Egy rák elleni szer segíthet megelőzni a koraszülöttek vakságát, amely például Stevie Wondert is sújtja - közölték amerikai kutatók. A tanulmány a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban jelent meg.

A koraszülöttek retinopátiája (ROP) következtében mintegy 50 ezer ember él vakon világszerte. Az állapotot az okozza, hogy a magzat retinája még éretlen, amikor a baba világra jön, és a retinát ellátó vérerek növekedése megszakad.

A most közzétett tanulmány szerint egyetlen, a koraszülött szemébe fecskendezett Avastin injekcióval hatékonyabban volt megelőzhető a vakság, mint lézersebészeti beavatkozással - írja az InfoRádió. A Texasi Egyetem kutatói, Helen Mintz-Hittner vezetésével 150 károsodott retinájú koraszülöttet vontak be az összehasonlító vizsgálatba. A babák egyik felénél Avastin injekciót alkalmaztak, másik felénél lézeres szemműtétet.

Az első csoportba tartozó koraszülöttek 6 százalékánál újult ki a ROP, míg a lézerrel műtöttek 42 százalékánál. A kutatók hangsúlyozták, hogy a szer dózisa és alkalmazásának időzítése alapvetően fontos a biztonság és az eredményesség szempontjából.

2011. február 21.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2011 02 21. 12:24
Nagyon érdekes volt a cikk. És szuper ha tényleg igy van, hogy ezzel látásokat lehet megmenteni! Szerintem az ember egyik legnagyobb "ajándéka" a szeme. És hálás vagyok, hogy attól, hogy koraszülött voltam, és inkubátorban töltöttem első hónapomat, mégis teljesen ép a látásom!
→ válasz erre
2011 02 22. 10:03
Érdekes cikk! Mindig érdekelnek az olyan írások, amelyek alternatív vagy egyéb gyógyításokról, gyógymódokról szól.
A látás ajándék és ha így meg lehet menteni koraszülött babákat a látáskárosodástól az szuper!
→ válasz erre
2011 03 05. 17:52
ha ez valóban ilyen hatásos, akkor remélem hamarosan alkalmazni is fogják
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó