Évente 143 milliárd eurót dobunk a kukába!

EU-s szinten mintegy 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek az értéke 143 milliárd euró.  Ha az elpazarolt élelmiszer egy ország lenne, az USA és Kína után ez lenne a harmadik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó.

Olyan élelmiszerek végzik a szeméttelepen, amelyek előállítására óriási erőforrásokat használnak fel világszerte: az emberiség édesvízfogyasztásának 70%-t a mezőgazdaság használja fel, az erdőirtással nyert területek 80%-t mezőgazdasági célokra hasznosítják, és a mezőgazdaság felel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30-35%-ért.

A jelenlegi élelmiszerfogyasztás hosszú távon fenntarthatatlan. A globális problémákat nem oldhatjuk meg, de mindenki tehet azért, hogy fenntarthatóbban éljen.

Magyarország évente 2 millió tonna élelmiszert pazarol el, amely meghaladja az EU-s átlagot. A pazarlás csökkentése, a háztartási hulladék komposztálása, az élelmiszer helyi termelőktől történő beszerzése csak néhány egyszerű példa arra, hogy mi mindent ehetünk egy zöldebb jövőért.

A Zöldövezet Társulás és a Felelős Gasztrohős egész napos programmal vár mindenkit, aki szeretne kisebb vagy nagyobb lépéseket tenni egy fenntarthatóbb jövő felé. Április 16-án az Egyemmeg! ingyenes családi napon több mint 20 helyszínen különböző programokkal várják a családokat. Lesz fenntartható uzsonnakészítés, komposztolás, lisztkészítés, egészséges ételkészítés, tippek, trükkök és finom falatok. Emellett pedig rengeteg gyerekprogrammal, koncertekkel, bábszínházzal várják a szervezők a családokat.

 

Babanet , 2016. április 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó