Tíz egyszerű lépés egy zöldebb életért

Fenntarthatóság, környezettudatosság… Persze. Nagy sóhajtás és egy „jó lenne”-kezdetű mondat, ami kiszakadhat belőlünk, de nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Most induló rovatunkban tíz egyszerű tippel próbálunk segíteni, hogy könnyebb legyen az indulás.

1. Mindig vigyél magaddal bevásárlótáskát. Így elkerülheted a felesleges hulladéktermelést az áruházi nejlonzacskókkal. Sok szép darabot lehet már kapni és kis helyen is elférnek a nagyobb táskád alján lapulva. Ha teheted, inkább természetes anyagból készültet válassz.

Macskás táska, kislányos táska, zöld táska

2. Szánj időt a szelektálásra. Már egy egészen kicsi helyiségen is eredményesen lehet szelektíven gyűjteni. Akár egy nagy méretű táska, zsák is alkalmas lehet rá. Tisztán tegyél bele mindent, ami szelektíven gyűjthető és a kukánál majd dobd a megfelelőbe.

 

3. Sétálj! Ha leginkább autóval jársz, a kisebb távok esetében inkább helyettesítsd az autót valami mással. Ha teheted, használj biciklit, de a roller is kiváló, azt ráadásul a válladra is akaszthatod. Igazi szabadságélmény, érdemes kipróbálni!

 

4. Legyen nálad kulacs! Bár nehéz igazságot tenni, melyik víz a legjobb, de ha kulacsban viszel magaddal szűrt vizet, azzal nagyot nem tévedhetsz és sokkal kevesebb hulladékot termelsz.
Csodaszép kulacsok itt! És hát ez is gyönyörű:

kép forrása

 

5. Egyél több zöldséget! A hús ipari előállításának ökológiai lábnyoma hatalmas. Itt a tavasz, a standokra már érkeznek a friss zöldségek, próbálj ki új recepteket!

 

6. Takarításnál próbáld ki a természetes szereket! A szódabikarbóna és az ecet csodákra képes! Látogass vissza rovatunkba, hamarosan konkrét recepteket is találhatsz nálunk. 

 

7. Járj piacra, támogasd a helyi termelőket! Sokkal kisebb a környezeti terhelése a helyben termett zöldségeknek, gyümölcsöknek, mint amelyek messziről érkeznek hozzánk.

 

8. Ruhavásárlásnál próbálj meg ne mindig egy szezonra vásárolni. A „fast-fashion” iparág is rengeteg környezeti kárt okoz, nem beszélve a gyerekmunkáról. Próbálj tájékozódni és megbízható márkák közül választani.

 

9. Kerüld a műanyagot! Nézd meg, a háztartásodban hol tudod kiváltani a műanyagot valami mással. Ezzel is sokat tehetsz a környezetedért.

 

10. Ha nem teherként, hanem kreatív kalandként próbálod az életedbe beilleszteni a zöld praktikákat, akkor mindez sokkal inkább örömforrássá válik, mintsem egy újabb púp lenne a hátadon!

kép forrása

Mrs. Grabowski , 2015. április 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó