4 dolog, amin a legtöbb szülő aggódik a következő gyermek vállalása kapcsán

Az első gyermek születésekor minden élmény új. Az anyasággal járó összes feladat kihívást jelenthet, hiszen még sosem csináltuk, és persze szeretnénk mindent tökéletesen véghezvinni; a kicsinek mindent megadni. A második babánál ezeknek a félelmeinknek nagy része eltűnik, de persze jönnek helyette mások.

Hunyd be a szemed és képzeld maga elé, milyen lesz az életetek, hogyan változik meg a napi rutinod, ha az első szülött gyereked mellé érkezik még egy. Milyen fantasztikus lesz, hogy a kislányodnak vagy kisfiadnak lesz egy szövetségese, egy kistestvére, akivel mindent megoszthat, egy örök társa lesz az életben. Ti pedig újra babázhattok, újra élhetitek az első mosoly, az első lépés, az első kimondott szó édes pillanatait.

A legtöbbünkben azonban ezeken a megható képeken kívül rengeteg más dolog is felmerül, olyan érzések és kételyek, amiket talán magunknak sem merünk bevallani. Mi most megosztjuk veled a mieinket, hiszen tudnod kell, hogy ami benned zajlik, az nem egyedi, minden második (vagy harmadik) gyermekét váró anyuka fejében megfordul, és e miatt egyáltalán nem kell bűntudatot érezned.

  1. Tudom-e majd eléggé szeretni? Elég-e a szeretetem, türelmem, időm mindkettőjük számára? Amikor az első babádat megszülted, a világ minden szeretetét neki adtad, a csillagokat is lehoztad volna érte az égről, szinte elképzelhetetlennek tartod, hogy ezt a figyelmet, törődést megoszd többfelé? Nos, akkor tudnod kell, hogy a szeretet nem egy bizonyos mennyiségben létezik a szívedben, hanem korlátlan és nem osztódik, hanem megtöbbszöröződik! Hidd el, jönni fog magától az egész!
  2. Bírni fogom? Minden gyerek egyedi, egyedi problémákkal. Sokan attól félnek, ha egy újabb bébit vállalnak, akkor előjöhetnek ugyanazok a nehézségek, amik az elsőnél, esetleg merőben új kihívások. Nem fogunk hazudni, ez így van. De hiszen az eddigieket is megoldottátok! Készítsetek időbeosztást, pénzügyi tervet és szervezzétek át az életeteket. Fárasztó lesz az biztos, de ettől még ugyanolyan gyönyörű is!
  3. Végérvényesen lemondhatok az álmaimról és a karrieremről? Sokan úgy tervezik, hogy a gyerekszülés után a lehető leghamarabb visszatérnek a munkába és építgetik tovább a karrierjüket. Ha azonban egy újabb gyermek vállalásába vágtok, ez egy kicsit kitolódik. A mai lehetőségeknek köszönhetően azonban millió és egy módja van annak, hogy terhesség, illetve baba mellett is tovább képezd magad, így van időd kitalálni, hogy mit is szeretnél valójában (esetleg egy saját vállalkozásba fogni). Több olyan anyukát is ismerek, akik szentül meg voltak győződve róla, hogy márpedig ők tovább szeretnének lépkedni felfelé a vállalati ranglétrát, ám, amikor megérkezett a második gyerkőc, teljesen új fordulatot vett az életük. Ne félj az újtól, ne félj a változástól!
  4. Nem fogja azt érezni a nagyobbik gyerkőcöm, hogy elhanyagolom, nem lesz féltékeny? Bizony, ez előfordulhat. Természetesen sok minden függvénye, például, hogy mekkora a korkülönbség a két csemete között, illetve, hogy a párod mennyi időt tud veletek tölteni. Egy jó módszer, ha már rögtön a legelején bevonod a nagyobbik lurkót a kicsi gondozásába, és mindent szépen elmagyarázol neki, például: „Amikor te is ilyen pici voltál és törékeny, akkor veled is nagyon sokat foglalkoztam, pont úgy, mint most a kisöcséddel, kishúgoddal. Lehet, hogy e miatt most úgy érzed, hogy elhanyagollak, de tudnod kell, hogy nagyon szeretlek! Légy türelmes!”

Bennetek milyen gondolatok fogalmazódtak még meg? Vajon rivalizálni fog-e a két gyermek? Mások mit fognak gondolni arról, ahogy neveled őket? Hogyan lendültetek túl a kételyeken? Osszátok meg velünk!

 

 

Nyitó fotó: Alexander Dummer - Unsplash 

Plézer Panna , 2018. június 12.
 
 
 
Címkék:  

családtervezés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó