7 ok, amiért előnyös, ha nagy a gyermekek közötti korkülönbség

Sokat lehet olvasni arról, hogy az a legideálisabb a több gyermeket tervező szülők esetében, hogy csupán egy vagy két év korkülönbség van a két gyerek között. Hiszen akkor könnyebben tudnak együtt játszani, hasonló az érdeklődési körük, stb. Mi most bebizonyítjuk, hogy a nagyobb; akár öt-hatévnyi korkülönbségnek is megvannak az előnyei!

Hát igen, azt meg kell hagyni, hogy valóban elég nehéz (sőt; mondhatni lehetetlen) olyan játékot vagy elfoglaltságot találni, ami egy öt és egy tizenegy évesnek is kellően szórakoztató és mégsem túl bonyolult, sőt, az sem igaz, hogy ha az egyikük jóval idősebb, akkor kevesebb verekedésre, veszekedésre kerül sor… hiszen valaki mindig elkezdi, a másik pedig úgyis folytatja. Azonban tapasztalt anyukák arról számoltak be, hogy rengeteg olyan előnye is van a nagyobb korkülönbségnek, amiért sosem bánták meg, hogy annyit vártak a második gyerekkel. íme, hét ok ezek közül:

  1. Az idősebb gyerek hamar megtanulja, mi a felelősségvállalás, gondoskodás, és ezzel jó példát mutat az öccsének vagy húgának. Az biztos, hogy kezdetben morogni fog a nagyobbik gyerek, hogy miért kell vigyáznia a kicsire, de végül belejön és ahogy nő, még meg is szereti ezt a szerepkört. Minden szülőt büszkeséggel tölt el, amikor azt tapasztalja, hogyan óvja és imádja egymást a két gyerkőc – a majdani szülői attitűdök erősítését nem lehet elég korán elkezdeni.
  2. A kicsinek születésétől kezdve lesz egy példaképe, akire felnézhet, egy mini tanára, akitől mindent elleshet. A nagyobb korkülönbség miatt annyival előrébb tart az életben az első gyermeked, hogy a kisebbiknek képes jövőképet, utat mutatni, aki ezért örökké hálás lesz neki.
  3. Az idősebb csemete gyerekkora elnyúlik, hiszen rengeteget tud majd a kistestvérével játszani, még akkor is, ha ő már kinőtt abból a bizonyos játékból. Gondolj csak bele, még Te is mennyire átszellemülsz, amikor egy gyerek környezetében vagy, vagy megpróbálsz vele együtt mókázni, hát még egy, csupán pár évvel idősebb kisember! Ezekre az önfeledt pillanatokra nagy szeretettel fog emlékezni később ő is, és hálás lesz érte a kistestvérének.
  4. A kicsik sok mindent ellesnek a nagyobbaktól, így (bár ez egy kétoldalú dolog és nagyon résen kell lenni, mit tanul el és mit ne tanuljon el inkább) sokkal hamarabb tud szocializálódni a kisebbik is és hamarabb megismeri például a technikai vívmányokat, esetleg tanulhat a nagyobb testvére hibáiból és már nem követi el ugyanazokat.
  5. Szintén óvatosan kell kezelni azt a jelenséget, hogy az idősebb lurkók sokszor hasonlóan mély befolyással vannak a kicsikre, mint maguk a szülők. Néha hajlamosak túlzottan főnökösködően viselkedni, és olyankor nem árt, ha tisztázzuk vele, hogy mi vagyunk a szülők, ám rengeteg helyzetben nagyon jót tesz, hogy komolyan veszik magukat és ezáltal a kicsik is őket.
  6. A nagy korkülönbség miatt mindkét gyerkőcnek megmarad az az érzés, amire sokan vágynak: hogy egyedüli gyerekek. Hiszen az első megérkezésekor évekig valóban fenn is áll ez a szituáció, a második születésekor pedig már pont olyan idős a nagyobbik, hogy kevesebb figyelmet igényel, ami miatt maximálisan a picire tudtok koncentrálni.
  7. Mindig ott lesz mellette valaki (a kisebbik mellett), aki megvédi mindentől: például a játszótéren vagy a suliban a verekedésektől, a nagyobbak kötözködésétől, stb.

7 ok, amiért előnyös, ha nagy a gyerkőcök közötti korkülönbség

Mégha sokszor nem is úgy tűnik, de bizony egy fantasztikus és különleges kapocs szövődik két testvér között, akár a korkülönbség ellenére is, ami által a legjobb barátokká is válhatnak, nem a „kicsi” és a „nagy” gyermek közötti árok okozta áldozatokká. Figyeljétek és terelgessétek (ha szükséges) a kapcsolatuk alakulását, és idővel rengeteg plusz előnyét fogjátok felfedezni annak a pár év különbségnek ti is!

 

Plézer Panna , 2018. április 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó