A dohányzás csökkenti a terhesség esélyét

Az már régóta ismert tény volt, hogy a dohányzás különösen káros a várandós időszakban, hiszen a magzat egészségét is károsítja. Azok között a gyermekek között, akiknek édesanyjuk a terhesség időszakában dohányzott, többen lehetnek koraszülöttek, többen születnek kis súllyal, avagy komoly légzési problémákkal. Az asszisztált reprodukciós eljárásokat (lombikbébi) végző orvosok tapasztalatai azt mutatták, hogy a dohányzó nők nehezebben esnek teherbe, mint a nem dohányosok. Egy új vizsgálat eredményei ezt a tézist erősítik meg.

Egy oxfordi, rákbetegségeket kutató intézet felmérést végzett olyan nők körében, akik gyermeket szerettek volna. A vizsgálat elsősorban a dohányzás és a fogamzó képesség, illetve dohányzás és a terhesség közötti összefüggéseket, a dohányzás ezekre gyakorolt hatásait igyekezett feltárni.

Az eredmény nem okozott meglepetést és az orvosok eddigi tapasztalatait támasztotta alá. Eszerint az egyébként egészséges, átlagos gyakorisággal  és gyermeknemzési szándékkal nemi életet élő nők közül a dohányzók átlagosan két hónappal később termékenyülnek meg, mint a nem dohányzók. Azoknak a nőknek, akik leszoknak a dohányzásról, egy évvel a leszokás után lesz ugyanakkora esélyük a megtermékenyülésre, mint a nem dohányosoknak.

Dr. Marcus Munafo, a kutatást végző orvoscsoport vezetője szerint vizsgálatuk egyértelmű kapcsolatot talált a dohányzás és a fertilitási problémák között.

A kutatás vezetője úgy véli: immár az is bebizonyosodott, hogy egy évvel a leszokás után az egykori dohányosok is a nem dohányzókkal azonos eséllyel várhatják a terhességet és ez igazán jó hír lehet a dohányzó nőknek. Ez ugyanis azt mutatja, hogy leszokni sohasem késő. Ennek tudatosítása  után a dohányzó nők is nyugodtabban készülhetnek a családtervezésre.  A dohányzást ellenző szervezetek abban reménykednek, hogy a gyermekvállalás előtt a dohányzásról tudatosan leszokó nők nem szoknak vissza a füstölésre a gyermek megszületése után.


 

2002. február 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó