A terhességek fele "véletlen"

Várhatóan jövőre sem lehet majd társadalombiztosítási támogatással fogamzásgátló szerekhez jutni. Minden második terhesség a "véletlen" műve.

Az abortuszok száma összességében évről évre csökken ugyan, de a KSH minap ismertetett felmérése szerint tavaly háromszor annyi volt a művi terhességmegszakítás Magyarországon, mint az uniós átlag.

Czeizel Endre genetikus szerint a nemrég nyilvánosságra került adatok alapján elgondolkodtató, hogy jól működik-e a magyar egészségügy. A számok részben azt jelzik, hogy egyetlen intézmény sem készíti fel a fiatalokat a családi életre. A másik figyelemre méltó jelenség, hogy az egészségügyi indokból elvégzett abortuszok száma megháromszorozódott. Czeizel Endre szerint megfelelő egészségpolitikával az abortuszok számát jelentősen csökkenthetnék.

A magzatvédő vitamin szedésével a terhesség alatt kiszűrt súlyos károsodások fele megelőzhető lenne. A nyolcvanas évek elejétől a nyugati országokban bevezették tantárgyként a családi életre nevelést. E tárgy keretein belül a nőkkel megértetik, hogy az abortusz az egészségre rendkívül veszélyes beavatkozás, ezért rendkívül fontos a megelőzés. Például Hollandiában a 18 éven aluli lányok ingyen kapnak fogamzásgátlót.

Mindemellett a hollandok állandó kampányt folytatnak az iskolákban, a médiában arról, hogyan lehet a nem kívánt terhességet és a szexuális úton terjedő megbetegedéseket megelőzni. A 16 milliós országban 10 ezer alatt van a megszakított terhességek száma.

Magyarországon felmérések szerint minden második várandós nő a "véletlennek" köszönheti a gyermekáldást. Az abortusz és a fogamzásgátló szerek ára ugyanakkor folyamatosan emelkedik. Sokan azért hagyják abba a fogamzásgátló szer szedését, mert nem tudják megfizetni a havi 3000-4000 forintot. A társadalombiztosítás pedig egyetlen fogamzásgátlási lehetőséget sem támogat.

Bár a kormányprogramban szerepel, egyelőre nincs döntés arról, hogy jövőre állami támogatással olcsóbban juthatnak-e például a rászorultak a nem kívánt terhességek megelőzését szolgáló tablettákhoz. Kökény Mihály, az egészségügyi tárca új vezetője szerint ebben is, mint minden költségvetéssel kapcsolatos kérdésben csak később dönt a kormány. Hozzátette: a gyógyszerkassza idei túlköltekezése miatt kicsi az esélye, hogy már jövőre lenne lehetőség a fogamzásgátló eszközök részbeni vagy teljes társadalombiztosítási támogatására.

Az OEP adatai szerint egyelőre olcsóbb az államnak az abortusz, mint a fogamzásgátlók támogatása volna. Most az egészségbiztosító a beavatkozásért 20433 forintot fizet a kórházaknak, de az összeg felét áthárítják a páciensekre. Szociális okok miatt 70 százalékos kedvezmény adható. Az 56 ezer beavatkozás így az egészségbiztosítónak olcsóbb, mint ha a fogamzásgátlók évi 4,7 milliárdos költségét vállalná át.

Tíz éve egyre drágulnak a fogamzásgátlók, igaz, a forgalmat nem csökkenti az áremelkedés. A fogamzásgátlók ára az elmúlt tíz évben tizenhárom és félszeresére emelkedett. Ezzel együtt tíz éve változatlanul havonta 6-7 millió adag fogy.

A cikk a Népszabadságban jelent meg.

2003. szeptember 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó