A várandós nők és járványok – nagyobb lehet a veszély?

A világot most a koronavírus foglalkoztatja a leginkább, ami a kismamákra is igaz. Szinte mindegyikükben felmerül a kérdés: fogékonyabb lehetek a vírusfertőzésekre most, hogy babát várok? A válasz azonban nem ilyen egyszerű, de tanulmányok segítenek a megadásában. 

A témában dr. Angyal Géza szülés-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Veszélyes 

A SARS-CoV-2 hivatalos névvel illetett, koronavírusként emlegetett kórokozót annyiszor, és annyi helyen vizsgálják, ahányszor és ahol csak lehetséges. Így egyre több adat áll a rendelkezésünkre a fertőzés lefolyásával kapcsolatban is. Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy szerencsére a kismamák nem fogékonyabbak erre a fertőzésre, mint a hasonló korú, de nem terhes nők. Ugyanakkor egy másik tudományos munka azt is taglalja, hogy a koronavírus fertőzés növeli a koraszülés és a császármetszés esélyét. 

Az, hogy egy olyan légúti fertőzés, mint a koronavírus nem érinti jobban a kismamákat, a tapasztalatok alapján meglepő. A rekeszizom megemelkedése miatt egyébként is nehezebb a légzés, amin az ilyen fertőzések csak rontani szoktak, megemelkedett az oxigénigényük, és a tüdőbe történő folyadékinflitráció esélye is magasabb. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a terhes nők esetében immunszuppresszióval állunk szemben, vagyis az immunrendszer működése visszafogott. 

Minden rendben? 

Abból a szempontból igen, hogy a vírus nem fertőzőbb a kismamákra nézve. Mégis a kiemelten veszélyeztetett réteghez tartoznak, hiszen a fertőzés nem csak őket, hanem a babát is érintheti. Szerencsére jellemzően nincsen azzal gond, hogy a kismamák vigyázzanak magukra, hiszen a hasonló fertőző időszakokban (jellemzően az influenzaszezonban) egyébként is igyekeznek keveset érintkezni másokkal, ez most különösen fontos – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Figyelni kell arra is, hogy az étkezések egészséges alapanyagokból álljanak – ami azért még nehezebb akkor, amikor az embereknek nincsen lehetősége naponta boltba járni – és persze fontos a vitaminellátottság is. Ez utóbbi miatt várják nagyon sokan a tavasz élettő napsugarait is. A napsugárzás a bőrrel érintkezve a testben elindítja a D-vitamin termelését, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a test kivédhesse az esetleges fertőzéseket. Persze emellett számos más anyagra is szükségünk van, így nem véletlen, hogy a kismamák esetében a szakemberek is javasolják a várandósvitamin szedését. 

Mi kell? 

Az immunrendszer megfelelő működéséhez nagyon sok anyagra van szükség. Köztük is kiemelt jelentősége van a D-vitaminnak, egészen pontosan a D3-vitaminnak, mivel ennek a hasznosulása a legjobb. Ezen felül mindenképpen fontos a réz és a cink bevitele is, ezek az anyagok a hüvelyi fertőzések megelőzésében játszanak fontos szerepet, mert azok könnyen válhatnak felszállóvá, kiváltva ezzel koraszülést vagy vetélést is. A statisztika szerint a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. 

A fentiek alapján olyan készítményt keressünk, melyben minimum ez a három összetevő szerepel, de lehetőleg minél komplexebb legyen a várandósvitamin. Fontos a felszívódás szempontjából, hogy szerves kötéssel (-citrát, –glükonát) legyenek jelen benne az anyagok – esetünkben ez cink-citrát és réz-glükonát kötési formákat jelent. Így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Akkor védve vagyok? 

Az, hogy valaki várandósvitamint szed, maszkot hord, vagy fertőtleníti a kezét és a vásárolt dolgokat nem azt jelenti, hogy teljesen védve van. Azonban minden ilyen lépés jelentősen képes csökkenteni a fertőzések valószínűségét, nem csak a koronavírus esetében, hanem minden fertőzés tekintetében.  

Teljes védelem sajnos egyelőre nem létezik, így fontos, hogy a kismamák is minden elővigyázatossági lépést megtegyenek, és a lehető legkevesebbet érintkezzenek idegenekkel, vagy olyanokkal, akik idegenekkel kerülnek kapcsolatba. 

Ezt már olvastad?

Gyerekvállalás 30 alatt és fölött

 

 

Ezt már olvastad?

Így nyugtass le pillanatok alatt egy dühös gyereket!

2020. április 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó