Baba születik-mit gondol erről a kutyánk?

Minden családnak hihetetlen nagy öröm egy újszülött érkezése. Nézzük meg, milyen változás következik be a kutyatartó háztartásokban? Nem utolsó sorban pedig, hogyan viszonyulnak négylábú kedvenceink az új jövevényhez? 


A kutyát a legtöbb ember szintén családtagként kezeli, ezért is olyan fontos, hogy odafigyeljünk a házi kedvenc életében történő változásokra. Ugyanis abból lehet a baleset, hogy a kutyusunkra kevesebb idő marad, mint a baba érkezése előtt. Ezt bizony a szeretett kutyánk megérzi.

Szerencsére a legtöbb házi kedvenc baba „rajongó”

A családbarát házi kedvencekre túlnyomó többségben az jellemző, hogy izgalommal eltelve, kíváncsian viszonyulnak a babákhoz. Az újdonság ereje magával ragadja őket, de egy idő után hozzászoknak az új csemetéhez. Kifejezetten izgalmasnak találják az apró termetű kis embert.

Hamar megváltoznak a lakásban tartott kutyák mindennapjai?

A kutyák életében is megvan a napi rutin, hogy mit, mikor, hol csinálnak. A megszokott közeg nekik is fontos, és legfőképpen a kedvenc tárgyak használata. Ha elkezdjük őket olyan módon fegyelmezni, hogy a korábbi megengedett dolgok változnak, az eb ki fog akadni. Jogosan! „Korábban felugorhattam a kanapéra? Még a gazdi ölébe is hajthattam a fejem, most meg nem mehetek a kanapé közelébe sem.” - gondolja majd értetlenül. Főleg, ha az otthon melege után esetleg egy bent tartott kutya kikerül, garantáltan sokként éri majd a kedvencünket.

Tegyünk azért, hogy a kutyusunkat kevesebb megrázkódtatás érje!

Álljunk úgy a helyzethez, hogy a kutya a másik gyermekünk, aki megszokta a törődést. Mit értünk ez alatt? Mindig figyeljünk oda arra, hogy ne maradjanak el a korábbi szabadban töltött aktivitások, kirándulások és séta a gazdi társaságában. Ugyanis, ha a kutya már nem lesz központi státuszban, elkezdi érzékelni, hogy valami megváltozott, elvonja a gazdi figyelmét egy másik teremtés, ennek eredménye lehet az ellenséges viselkedés az új jövevénnyel szemben.

Készítsük fel a négylábút a változásokra

Onnan kellene mindenkinek megközelíteni az előkészületeket, hogy a kutya ne a babával való első találkozásnál érzékelje először, hogy a kicsi gyermek teljesen más, mint egy felnőtt. Jó taktika lehet, ha a családban van valakinek kicsi gyermeke, ugyanis megszervezett találkozásokkal hozzászoktathatjuk a kedvencünket a baba jelenlétéhez. Bármilyen nehéz is, foglalkozzunk a kutyával is párhuzamosan, egyenlő arányban.

Alapszabály: Biztonság és higiénia!

Ne hagyjuk felügyelet nélkül az újszülött csemetét, akármennyire is vakon megbíznánk a kutyánkban. Csak mi vagyunk a felelősek, ha valami baj történik. A baba szempontjából többször kell takarítanunk, fertőtlenítenünk és sterilen tartanunk a környezetünket.

A legtöbb állat szeretetteljesen áll a kisbabákhoz, aggodalomra semmi ok, de érdemes energiát fektetni az összeszoktatásra már a baba megérkezése előtt. Sokan teljesen megfeledkeznek arról, hogy a házi kedvenc életében ugyan olyan nagy változást hoz a kisgyermek, mint a saját életükben. Tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja, és a kedvünkért minden új helyzetet képesek elfogadni.

B.Barbara , 2021. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?