Czeizel Endre neve tovább él: magzati diagnosztikai központot neveztek el róla

Csobot Adél, Hadas Kriszta, Mádai Vivien, Polgár Krisztina, Dobó Ági – számos ismert személyiséget foglalkoztat a prevenció fontossága, ezen belül a magzati élet védelme, vagy épp a csecsemőkori szűrések fontossága. Páran közülük személyes kapcsolatot is ápoltak Czeizel Endrével, akinek a munkássága leginkább ezen hívószavak köré épült. A hírességek így nagy örömmel vettek részt azon az eseményen, amelyen a tavaly elhunyt professzorról diagnosztikai központot neveztek el.

Csobot Adél is fontosnak tartja – ahogy a professzor azt számos alkalommal kihangsúlyozta munkássága során –, hogy minél több szó essen a magzati védelemről. „Kismamaként most már a saját bőrömön tapasztalom, hogy a körültekintés, alapos tájékozódás a várandósság idején elengedhetetlen, éppen emiatt igyekszem minden szükséges konzultáción jelen lenni, illetve egyetlen vizsgálatot sem hagyok ki. Számomra nagyon fontos, hogy tudjam: odabent minden rendben van” – mondta el az énekesnő, aki nyár elején ad életet kisfiának.

A Czeizel Intézet viszi tovább a tavaly elhunyt magyar genetikus, Czeizel Endre szakmai hagyatékát. A professzor iránymutatása és szellemisége mindig is formálta annak a budapesti diagnosztikai központnak a célkitűzéseit és fejlődését, amely április 1-től Cziezel Intézetként működik tovább.

A névadón Mádai Vivien is tiszteletét tette. A csinos műsorvezető örömmel mesélt arról, mennyire megnyugtató számára, hogy a Czeizel Intézetben - ahol számos, kisfiának való szűrés, vizsgálat is elérhető – a szülés után sem feledkeznek meg az emberről. „A férjem orvos családból származik, ő maga fogorvos, és engem ez – nem csak anyaként, de elsősorban persze ebben a minőségemben – végtelenül megnyugtat. Sajnos egy fertőzés miatt elég sokat járunk kontrollra a kisfiammal, Zénóval, és el sem tudom képzelni, hogy ne az orvostudomány segítségével próbáljuk gyógymódot találni a panaszára. Számomra nagyon szimpatikus Czeizel Endre szakmai hitvallása: szülés után sem szabad elengedni a család kezét” – vélekedett el Mádai Vivien.

A Czeizel Intézetben található Magyarország legkorszerűbb ultrahang készüléke, és a központhoz köthető olyan innovatív megoldások gyakorlati bevezetése is, mint például az anyai vérből történő magzati-DNS vizsgálat, amely mérföldkőnek számított a magzati diagnosztikában

Az eseményen résztvevők szívesen meséltek a tavaly augusztusban elhunyt genetikusról, munkásságáról, szakmai hagyatékáról. Jó pár történetet osztott meg például Hadas Kriszta is, aki egy televíziós műsor kapcsán dolgozott együtt a genetikus Czeizel Endrével. „Azon szerencsések közé tartozom, akik együtt forgathattak a professzorral. Karizmatikus személyiség volt, akit órákon át lehetett hallgatni, és akitől rengeteget lehetett tanulni. Óriási hangsúlyt fektetetett a prevencióra! Jó látni, hogy a Czeizel Intézet az ő betegségmegelőzési modelljét viszi tovább, és a várandósság alatti speciális vizsgálatokon túl a legmodernebb csecsemő-, és kisgyermek-vizsgálatokkal szűri a különféle genetikai és egyéb betegségeket” – emelte ki a szerkesztő-riporter. 

Czeizel Barbara, a professzor lánya arról beszélt, mennyire fontos volt édesapja életében a központ, amelyik most felvette a nevét. „Az utolsó, betegséggel sújtott éveiben mindig az itteni rendelőben kapott erőre: itt folytatta a kutatásait, itt végezte a tanácsadást és emellett szívesen adta át a tudását a fiatalabb kollégáknak. Mindig félt attól, hogy a szakmai munkássága halála után porba hull, így nagy öröm, hogy a diagnosztikai központ Czeizel Intézetként működik tovább.”

Azóta az a hír is napvilágot látott, hogy Czeizel Barbara, a korai fejlesztés elismert hazai szakembere miniszteri biztosként a korai intervenció ügyéért felel majd, mindemelett egy több mint ötmilliárd forintos keretösszegből egy korai fejlesztést célzó programot is indítanak, főként uniós fejlesztési forrásokból. 

Czeizel Endre egyik utolsó felvétele
 

Babanet , 2016. április 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó