Egyes kezelések csökkentik a teherbeesés esélyét

Az olyan alternatív kezelések, mint a reflexológia és a gyógynövényes kezelések csökkenthetik a nők teherbeesési esélyeit – állítják a szakemberek.

A Humánreprodukciós és Embriológiai Európai Társaság lyoni ülésén ismertették azt a tanulmányt, amely az alternatív kezelések hatását vizsgálta a több mint egy éve meddőségi kezelés alatt álló asszonyok termékenységére.

A kutatás során 800 dán, azonos szociális, gazdasági háttérrel rendelkező asszonyt kísértek figyelemmel, közülük 261 próbálkozott olyan kezelésekkel, mint a reflexológia, gyógynövényes kezelések, homeopátia, kineziológia és akupunktúra. – adta hírül a CBS News.

Azon asszonyok közül, akik igénybe vettek ilyen kezeléseket, 20%-kal kevesebben estek teherbe, mint azok a nők, akik nem éltek ezekkel a lehetőségekkel. Dr Jacky Bovin, a Cardiff Egyetem munkatársa szerint még az orvosok egy része is hajlik rá, hogy ezek a kezelések jót tehetnek. Ám a kutatás eredményei szerint ez egyáltalán nem így van.

„Nem indulhatunk ki abból a feltevésből, hogy ezek a kezelések nem árthatnak.” – mondta Dr. Andrea Braverman, a New Jersey-i Reprodukciós Gyógyászati Társaság pszichológiai és kiegészítő kezelési igazgatója. Bár Braverman nem vett részt Boivin kutatásában, jelenleg egy olyan tanulmányt készít, mely azt vizsgálja, vajon az akupunktúra elősegíti vagy hátráltatja a teherbeesést.

A dán tanulmányban részt vevő nők közül azonban leginkább azok vettek igénybe kiegészítő, alternatív kezeléseket, akik amúgy is rosszabb diagnózissal rendelkeztek. Boivin és Dr. Lone Schmidt, a Koppenhágai Egyetem munkatársa nem tudnak pontos magyarázatot adni arra a következtetésükre, ráadásul az alternatív kezelések hatásait sem egyenként vizsgálták. Így egyes szakemberek szerint félő, hogy a kutatás eredményei is egyoldalúak. Edzard Ernst, az Exeter Egyetem kiegészítő gyógyászati professzora szerint a kérdés megint csak az, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás.

„Azok a nők, akik hajlamosak a stresszre és több egészségi problémával is küszködnek, sokkal szívesebben élnek a kiegészítő kezelések lehetőségével.” – mondta. – „Ezért aztán a kiegészítő kezeléseket nem lehet okolni a teherbeesés késéséért, a stresszért, inkább csak jelzésként szabad tekinteni jelenlétükre.” Ernst még azt is hozzátette, hogy hasonló eredmények születtek a rákos betegek alternatív kezeléseit illetően.

A szakemberek szerint a probléma a megfelelő mennyiségű információ hiánya. „Bárminek lehet negatív és pozitív hatása” – mondta Braverman. – „De megfelelő bizonyítékok hiányában óvatosnak kell lennünk.”

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?